СТО защити ЕС по делото за Airbus 19.05 | 11:34

Инвестициите в разработки не са държавна субсидия, реши арбитражът към панел на СТО

От iNews.bg

Арбитражът в панел на Световната търговска организация отсъди в поза на Европейския съюз по делото Airbus, заведено от САЩ. Мнението на арбитража е последно и скоро ще бъде дискутирано и от специално създадения панел по случая в СТО.

Припомняме ви, че това дело е част от войната, която водят ЕС и САЩ в Световната търговска организация. През 2004 година двете страни заведоха паралелни дела, отнасящи за незаконно държавно субсидиране на авиоконструктурните гиганти Airbus и Boeing, което е продължавало повече от 20-30 години.

На заседанието си от апелативното звено обявиха, че инвестициите, направени от Германия, Испания и Великобритания за конструирането на A380 не са субсидии.

Освен това всички програми по проучвания и разработки, за които са отпуснати пари на европейско, национално и регионално ниво, са напълно в съзвучие с правилата на СТО, особено като се вземе предвид субсидирането на подобни програми от страна на НАСА и Министерството на отбраната по делото Boeing.

Преди да започнат войната си ЕС и САЩ имаха двустранно споразумение за в областта на гражданската авиация, подписано през 1992 година. То предвижда определени субсидии в областта на самолетостроенето.

През октомври 2004 година САЩ изненадващо прекратява споразумението с мотива, че ЕС отпуска незаконни държавни помощи за Airbus. По-късно завежда и дело по този случай в СТО. ЕС отговори с аналогично дело, визиращо незаконни субсидии за Boeing.

 

Водещи

Най-четени