СТО повиши прогнозата си за световната търговия заради намаляващите лихви 10.10 | 19:15

От iNews

Световната търговия се очаква да се възстанови тази година с малко по-бързи темпове от предишните прогнози, тъй като централните банки намаляват основните си лихвени проценти, посочи в последния си доклад Световната търговска организация, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Въпреки това потокът от стоки през държавните граници през следващите години може да бъде възпрепятстван от прекъсване на доставките на петрол или повишаване на тарифите, както и от допълнителни усилия на правителствата да насочат търговията далеч от държави, които те смятат за враждебни или ненадеждни.

"Очакваме постепенно възстановяване на световната търговия през 2024 г., но оставаме бдителни за потенциални неуспехи, особено потенциалната ескалация на регионални конфликти като тези в Близкия изток", посочи Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на базираната в Женева организация.

Търговията със стоки се раздвижи рязко през последните години в отговор на пандемията от коронавирус, последвалото премахване на свързаните с Covid-19 ограничения и нахлуването на Русия в Украйна.

Докато търговията със стоки се повиши през 2021 г. и 2022 г., тъй като домакинствата в локдауни заради пандемията бяха лишени от достъп до много услуги, миналата година се наблюдаваше спад от 1,1%. За разлика от тях търговията с услуги продължава да расте със стабилни темпове.

Сега СТО вече очаква търговията със стоки да нарасне по обем с 2,7% през 2024 г., след като пре април организацията прогнозираше разширяване с 2,6 на сто. Със забавянето на темповете на инфлация в целия свят, покупателната способност на домакинствата се очаква да се възстанови, докато по-ниските разходи за заеми се очаква да насърчат инвестиционните разходи от страна на бизнеса. СТО обаче намали прогнозата си за следващата година до нарастване на международната търговия с 3% при предишна оценка за повишение с 3,3 на сто.

СТО посочи, че възстановяването на световната търговия може да бъде по-бързо от очакваното, ако намаляването на лихвените проценти от централните банки даде по-голям тласък на икономическата активност, но също така предупреди, че отмяната на предишни повишения на лихвите може да има обратен ефект, ако централните банки се движат с различна скорост по отношение на тази парична политика.

"Ако паричните политики не са синхронизирани, това, което можете да получите, са някои колебания в обменните курсове, а това не е нещо, което е добро за международната търговия", коментира Ралф Оса, главен икономист на СТО.

Базираната в Женева международна организация продължава да очаква глобалната икономика да нарасне с 2,7% както през 2024 г., така и през 2025 г.

Нови и априлски прогнози на СТО за световната търговия и икономическия растеж


Търговският орган очаква Европа да продължи да бъде най-слабата част от световната икономика през настоящата година, като вносът на стоки се очаква да намалее с 2,3%. По-високите лихвени проценти ограничават инвестиционните разходи и СТО отбеляза, че вносът на машини от Китай е "спаднал рязко". Организацията очаква известно възстановяване през 2025 г., тъй като лихвените проценти спадат.

Докато търговските потоци се възстановиха през първата половина на тази година, това възстановяване също така е уязвимо от промени в правителствената политика, отбелязва в новия си доклад СТО. Правителствата по света станаха по-скептични към ползите от международната търговия през последното десетилетие, като митата и налагането на други пречки нарастват.

Така например, миналата седмица Европейският съюз реши да наложи мита върху вноса на произведени в Китай електрически превозни средства, докато кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп предлага повече мита върху вноса от Китай и останалия свят.

"Несигурността в търговската политика е силно пагубна за международните търговски потоци. Ако пазарните участници не са убедени, че тарифите ще останат ниски, това ще повлияе на избора им", посочи Ралф Оса.

Търговията между САЩ и Китай нараства по-бавно от търговията им с други страни след нахлуването на Русия в Украйна. СТО каза, че през същия период износът на Китай за Виетнам и Мексико е нараснал рязко, както и вносът от тези страни за САЩ.

Това предполага, че докато по-високите тарифи, които са тясно фокусирани върху износа на една страна, водят до промени във веригите на доставки, тъй като потоците се пренасочват през това, което СТО нарича "свързващи икономики", което не намалява непременно общия обем на търговията. Повишаването на митата върху вноса от по-широк кръг държави обаче може да има по-сериозно въздействие.

Водещи

Най-четени