СТО подкрепи жалбата срещу Китай и митата на редки минерали 06.07 | 10:53

ЕС, САЩ и Мексико се оплакаха от ограниченията, които налага Пекин

От iNews.bg

Панел на Световната търговска организация (СТО) подкрепи жалбата, отправена от ЕС, САЩ и Мексико, относно високите мита на износа на редки минерали, които наложи Китай.

Според експертите от организацията забраната не се базира на опасенията за вреди на околната среда, тя не отговаря на поетите ангажименти на Пекин в областта на свободната търговия и по тази причина трябва да бъде премахната.

Припомняме ви, че преди време Китай наложи високи мита за износа на редки минерали, както и нови стандарти при добива им. В страната се добиват 97% от 17 редки минерали, които се използват основно в електрониката и в областта на високите технологии. Монополът на азиатската държава в тази област може да постави под въпрос развитието на технологичните гиганти по целия свят.

В Китай се намират единствени находища на някои от тези минерали, като боксит, цинк, магнезий, манган, силиций, жълт фосфор и други. Износът на редките минерали се ограничава чрез квоти, високи мита, както и някои допълнителни изисквания към износителите.

Жалбата на ЕС, САЩ и Мексико се базира на факта, че наложените ограничения всъщност дават търговски предимства на китайските компании.

Водещи

Най-четени