Сагата с ВМЗ-Сопот приключи 25.01 | 12:55

Парите не са от държавния бюджет, а са от договор, който заводът е изпълнил

От Ивелина Георгиева

Близо 4 млн. лв. ще постъпят днес по сметките на ВМЗ-Сопот за заплати. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на среща със синдикатите и енергийния министър Делян Добрев в Министерски съвет.

Той поясни, че парите не са от държавния бюджет, а са от договор, който заводът е изпълнил.

Данъчните ще разблокират системата в банките и работниците от предприятието ще могат през половин час да си изтеглят заплатите.

Абсолютно всички заплати и дължими суми ще бъдат изплатени днес, включително и заплатата за декември, която работниците трябваше да получат в понеделник - 28 януари.

"Всичко, което имат да получават, в рамките на днешния ден ще бъде изчистено", увери Борисов.

Той поясни, че в продължение на 20 г. заводът е натрупал над 180 млн. лв. дългове, а синдикатите са споделили с него, че е имало случаи на изнасяне на цели инсталации от предприятието.

Също така са закупувани материали на три пъти по-високи цени. Според Борисов виновните за това трябва да поемат отговорността и да бъдат съдени. В тази връзка той е възложил на енергийния министър Делян Добрев да направи оценка на дейността на директора на ВМЗ-Сопот.

"Аз считам, че това е един слаб директор и не го одобрявам, защото считам, че не е моя работа в това предприятие вече един месец всеки ден да се занимавам с него".

Прокурорите трябва да повдигнат обвинение на бившите ръководители и на сегашния директор, които са позволили да се стигне до тази ситуация, смята премиерът.

Борисов се извини още веднъж за причиненото неудобство на хората, работещи във ВМЗ-Сопот и поясни, че има най-малка вина за създалата се ситуация.

Премиерът дори препоръча на завода нов начин, по който да изкара допълнителни средства, като започне да произвежда пиротехническа техника, защото страната ни внася към 2 500 тона пиротехника от Китай.

Борисов подчерта, че в момента е в отпуска и се занимава с проблемите на завода.

Синдикатите от своя страна приеха с огромно задоволство новината за превеждането на 4-те млн. лв. на завода и помолиха хората да прекратят протестните действия. "Сагата очевидно върви към своя край", коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той увери, че вече е разговарял със стачните съвети за прекратяване на протестите.

Следващата седмица синдикатите и правителството ще се срещнат, за да разговарят за бъдещето на завода и да търсят начини за оптимизация на работата му и виновни за стигането до тази ситуация.

Синдикатите поискаха да се възобнови тристранния диалог, за да решат ключови проблеми и въпроси, като промени в Кодекса на труда, пенсионната реформа и икономическата ситуация в страната.

Водещи

Най-четени