Сайтът на Търговския регистър блокира* 29.06 | 13:52

А срокът, в който фирмите трябва да подадат годишните си финансови отчети, изтича на 30 юни

От Ралица Стоянова

Срокът, в който фирмите трябва да подадат годишните си финансови отчети (ГФО) в Търговския регистър, изтича утре (30 юни), а сайтът на регистъра не работи, алармират от бизнеса.

От три дни сайтът на Търговския регистър не работи, а преди това работеше от време на време. Много хора не са спали последните нощи, за да могат евентуално да подават отчети през нощта - много често без резултат, сигнализират потърпевши пред Агенция "Фокус”.

Електронната система на Агенцията по вписванията е претоварена, тъй като десет души в секунда се опитват да подадат отчетите си. Един входящ номер се подава на една секунда, а хората са много повече, отколкото са секундите. Потребителите често се самоблокират, обясняват от агенцията, цитирани от БНТ.

От там твърдят, че проблемът не е в техниката. Разполагат с четири сървъра, които са натоварени едва 60%.

Както обикновено, всички подават заявления в последния момент и това води до блокиране на системата. Преди месец почти не е имало наплив за подаване по електронен път. На ден са пристигали по 230 заявления. Само за вчерашния ден са пристигнали над 14 хиляди.

От Агенцията по вписванията съветват хората да използват часовете след работно време, късните часове или рано сутрин, защото натоварването тогава е много по-слабо. Гишетата на търговския регистър ще работят и в събота (30 юни) с удължено работно време - от 9 до 15.30 часа.

Ако не успеят за впишат резултатите си в срок, търговците ще бъдат санкционирани от Националната агенция по приходите.  Засега не се предвижда удължаване на срока за подаване на годишни финансови отчети.

Много хора избират да подават по електронен път, защото таксата е наполовина по-ниска от таксата за подаване на място - 25 лева вместо 50 лева. За да подадете отчет по интернет, е необходимо да имате електронен подпис. 

* Информацията е допълнена в 16.50 часа.

Водещи

Най-четени