Само 11 хил. касови апарата са се вързали към НАП 02.06 | 16:45

Около 200 000 фирми в цялата страна трябва да се вържат до 30 септември

От Деляна Петкова

11 318 касови апарата вече са свързани с информационната система на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от агенцията.

Още 10 000 фискални устройства на търговци, вносители и производители на лекарства ще бъдат свързани до края на август, а до края на септември – още около 190 000 устройства на търговци, регистрирани по Закона за ДДС (ЗДДС), които са около 200 000 фирми в цялата страна.

Всички останали търговци ще имат ангажимента да се вържат към системата на данъчните до края на март 2012 г.

Припомняме ви, че още миналата година беше взето решение да се започне поетапно свързване на касовите апарати в търговските обекти в страната със системата на данъчните, за да се следят реалните обороти.

Първи трябваше да се свържат с информационната система на НАП бензиностанциите. Крайният срок за това беше първо 1 януари 2011 г., но в последствие беше удължен с десет дни.

След проверки, които започнаха от 10 януари 2011 г., се оказа, че една трета от търговците на течни горива нямат връзка с агенцията. Повече от 1 000 обекти бяха затворени, а много от тях повече не отвориха врати.

От НАП призовават търговците да не изчакват до последния момент, а да проверят дали касовите им апарати могат да бъдат свързани с електронната система на данъчните. Ако апаратът и системата не могат да се свържат, фирмите ще трябва да си купят нови фискални устройства.

Водещи

Най-четени