Само в две области на страната не е засичана африканска чума по свинете 24.01 | 10:02

Засегнати са над 60 000 прасета, каза Десислава Танева

От iNews.bg

"Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни”, каза за БНТ земеделският министър Десислава Танева, предаде БГНЕС. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва унищожаването на второто.

Тенденциите на увеличаване интензитета на заболяването Европа и света се увеличава. В 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено в следствие на заболяването.

Министър Танева каза, че решението е намиране на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки. Единственото възможно нещо, което може да се направи е превенция и биосигурност.

"Проби положителни от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран такъв случай на засегнати диви свине”, допълни още министърът.

Тя обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството.

Водещи

Най-четени