Само камиони с GPS ще могат да превозват дървесина 17.07 | 12:43

Парламентарното мнозинство отхвърли предложението на БСП държавните горски предприятия да имат право да изнасят необработена дървесина

От Галина Александрова

Депутатите задължиха моторните превозни средства , превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства, като по този начин се очаква да се постигне ефективен контрол при транспортирането на тази суровина.

Вчера депутатите приеха текстове от закона, с които се забранява извозването на дървесина по тъмно. Днес парламентът прие окончателно и останалите промени в Закона за горите.

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на депутатите от "БСП - лява България" държавните горски предприятия да имат право да изнасят необработена дървесина.

От ГЕРБ и Патриотичния фронт определиха идеята, предложена от депутата Велизар Енчев и колегите му от БСП износът на необработен дървен материал, добит от гори, държавна собственост, да се извършва от държавните предприятия като "връщане на отдавна отмряла икономическа система".От БСП  реагираха, че има размяна на ролите в парламента, като няма логика опозиция да иска държавните предприятия да станат печеливши.

Гласеваните текстове предвиждат редът за предоставяне на достъп до информацията за движението на превозните средства се определя с наредба. Когато превозните средства преминават през земеделски територии, лицето, на което е издаден документ го изпраща на кмета на съответното населено място преди започване на дейността.

Ползването на дървесина в горите, които са собственост на повече от едно физическо и юридическо лице, може да се извършва само при писмено нотариално заверено съгласие на поне половината съсобственици на имота.

Когато физическо или юридическо лице, собственик на поземлени имоти в земеделски територии установи, че имотите му са придобили характеристиките на гора по смисъла на този закон след 1 март 1991 г., но желае да ги ползва като земеделска територия, той подава декларация до директора на съответната регионална дирекция по горите, решиха още депутатите. Към искането се прилагат документ за собственост и скица на имота.

Директорът на регионалната дирекция по горите назначава комисия, която да установи обстоятелствата. Тя извършва проверка по горскостопанска карта, чрез цифровата ортофотокарта и по други налични документи и съставя протокол. Когато от наличните документи не може да се установи кога имотите са придобили характеристиката на гора, комисията извършва проверка на място за установяване на тези обстоятелства. Когато собственикът е декларирал писмено пред директора на регионалната дирекция по горите, че желае да ползва имота си като земеделска територия, и комисията е установила, че данните от декларацията отговарят на състоянието на имота, в срок до три години от подаване на декларацията той е длъжен да почисти имота си от горскодървесната растителност.

Водещи

Най-четени