Санират офисите в блокове с европари 13.01 | 11:40

Собствениците на такива помещение ще получат 75% безвъзмездно финансиране

От Десислава Маданска

До 75% безвъзмездно финансиране ще получат собствениците офиси и помещения за стопанска дейност, кандидатстващи за саниране. Имотите трябва да се намират в жилищни блокове. Разходите, които трябва собствениците да направят, са за монтирането на нова дограма, съобщават от регионалното министерство.

От ведомството посочват, че най-често такива офиси се ползвали от малкия бизнес. Безвъзмездната помощ важи, независимо на какъв етап от процедурата се намира сградата.

Ако блокът е преминал етапа на сключване на окончателно споразумение за саниране, към него ще се подпише анекс специално за офисите и апартаментите, в които се извършва стопанска дейност, информира в. "Труд".

Друга промяна в правилата на проекта предвижда собствениците на апартаменти да платят не 30%, а само 15% от стойността на санирането до 10 работни дни, след като се сключи окончателното споразумение с министерството за обновяване на блока. Тези пари се внасят в специална сметка и стоят там до окончателното приключване на проекта. Остатъкът от средствата се плащат след това.

Над 230 блока са кандидатствали до началото на тази година за безвъзмездна помощ за саниране по проекта, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие”.

Сключването на договорите ще става по реда, по който блоковете са кандидатствали, което означава, че предимство ще имат тези, които са подали по-рано документи.

Водещи

Най-четени