Санкция за нарушение на европейска търговска марка важи за целия ЕС 12.04 | 15:03

Изключения са допустими в редки случаи

От Ивайло Ачев

Наложено от национален съд наказание за нарушение или кражба на търговска марка, която е призната на цялата територия на ЕС, важи за цялата територия на Европейския съюз.

За целта обаче съдът трябва да е изрично признат от съответната страна-членка като "съд на Общността по отношение на търговските марки", става ясно от решение на Европейския съд.

Съгласно присъдата на най-важната европейска съдебна институция наложена забрана или санкция за ползване на защитена от Общността търговска марка важи за територията на цялата общност. Това означава, че юрисдикцията на оторизиран да решава въпроси за европейска търговска марка национален съд покрива изцяло територията на ЕС.

В някои случаи, обаче, може да има изключения. Най-общо казано изключение е случай, според който търговската марка има действие в точно определена територия поради необходимостта тя да служи на притежателя си за точно изпълнение на функциите ѝ. Такива са например случаи на лингвистична основа.

Вторият аспект от решението на Европейския съд позволява наложена принудителна санкция от оторизиран национален съд съгласно съответното национално право да действа и да се прилага и в други страни-членки на ЕС. Типичен пример е периодично плащане на глоба.

Решението на Европейския съд касае дело, заведено от компанията Chronopost за търговската марка WEBSHIPPING, обозначаваща услуги в сферата на логистиката. Тя е регистрирана още през 2000 година, но DHL Express France SAS я използва неправомерно, обозначавайки с нея собствена интернет услуга за експресна поща. През 2007 година Парижкият апелативен съд наложи глоба на DHL, но с условието, че тя важи само за френска територия. След това обаче случаят стигна и до Европейския съд, който разшири юрисдикцията на решението.

Водещи

Най-четени