Саркози подкрепя италианец за ръководител на ЕЦБ 25.04 | 17:19

Френският президент застава зад кандидатурата на Марио Драги, коментират правителствени източници

От Елена Коцева

Управителят на Централната банка на Италия Марио Драги е основният претендент за поста президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ръководителят трябва да бъде сменен през юни 2011 година. 

Драги получи поддръжката на президента на Франция Никола Саркози. Информацията е на Bloomberg, като агенцията се позовава на френски правителствени източници, пише Lenta.ru. 

На кандидатурата на Драги, по непотвърдена официално информация, е съгласна и Германия. Канцлерът Меркел обаче все още не е потвърдила официално решението, тъй като изчаква реакцията на опозицията.

Опасенията са, че начело на Европейската централна банка ще застане човек от страна, която беше сочена като кандидат за финансова помощ от еврозоната.

Очаква се въпросът официално да бъде поставен по време на срещата на 26 април в Рим между италианския премиер Силиво Берлускони и Саркози. 

От 1991 до 2001 година Марио Драги заемаше поста финансов министър на Италия. Тогава той осъществи поредица от реформи, които позволиха на страната да стане член на еврозоната. След 2001 година Драги работи три години като вицепрезидент на инвестиционната банка Goldman Sachs. От 2006 година той оглавява Централната банка на Италия. 

ЕЦБ е напълно независима институция, която изпълнява функцията на централната банка на еврозоната. В ръководството на ЕЦБ влизат представители на всички страни членки на валутния съюз на ЕС.

В момента президент на ЕЦК е Жан-Клод Трише, който заема поста от 2003 година.

Най-четени