Светло бъдеще за германската икономика, тъмно за жизнения стандарт 19.07 | 14:45

На макро ниво Германия е най-силната световна икономика, но разликата между бедни и богати продължава да се задълбочава

От Ивайло Ачев

Германия може да се справи по-добре от всяка друга развита държава в света през следващите десет години, но дори и там разликата между бедни и богати се увеличава все повече, показват изследвания на Swiss Prognos Institute и Management Engineers, цитирани от Local.de.

Според проучваният най-голямото предимство на германската икономика е широката индустриална основа, както и много доброто и тясно сътрудничество между големите корпорации и тясно специализираните средни фирми.

Машинното инженерство и енергийната индустрия ще бъдат най-големият двигател за германската икономика. Това се предполага заради все по-налагащата се тенденция към търсене на възобновяеми източници и преминаване към икономика на енергийната ефективност.

Като най-голям растеж по отношение създаване на нови работни места обаче се сочи секторът на здравеопазването. Само до края на това десетилетие се очаква да бъдат създадени половин милион нови работни места.

През следващите десет години средният годишен икономически растеж на Германия ще е 1,1%.

И докато от макроикономическа гледна точка бъдещето на Германия е розово, то като стандарт на живот нещата не стоят така. "Няма начин нещата да вървят добре, когато то 40 млн. трудоспособни души поне 7 млн. работят почасово и трябва да се примиряват с доход най-много до 400 евро на месец", коментира Маркус Грабка, един от учените, изготвили проучванията.

През периода 2000-2010 година хората, които се намират в групите на най-добре печелещите, се радват на увеличение на дохода си от 1%. За тези, които обаче се намират в категорията на най-бедните, цифрата е стряскаща – намаление на доходите от между 16% и 22%.

Водещи

Най-четени