Светло бъдеще за споделените офиси у нас 18.03 | 10:25

Коуркингът е работна концепция, която продължава да се развива

От Петя Бързилска

Споделените офиси у нас доказаха, че могат да се развиват, а сега концепцията е повече от позната на българския пазар. Около това се обединяват специалистите в бранша.

Коуркингът (coworking, англ.)  е стил на работа, при който работното място се споделя с други хора. Местата от споделен тип привличат най-вече свободните професии и стартиращите фирми, които нямат средства за наемане на самостоятелен офис. В София първите пространства от такъв тип отвориха врати преди по-малко от две години.

След зараждането си и в България през 2012 г. коуркинг средата показа ясна готовност и приемственост на този тип работна екосистема. Това заяви за Econ.bg Александър Михайлов, създател и управител на Betahaus.

По думите му въпреки началния скептицизъм се наблюдават тенденции за увеличаване на търсенето. Според Александър последното тласка и към разрастване на пространствата - както по обем, така и по съдържание.

За последната година и половина броят на коуркинг пространствата в София не се промени, но се намира известна диверсификация на пазара. Това посочи за Econ.bg Люба Христова, основател на SOHO.

Преди две години просто нямаше коуркинг места, коментира също Владимир Василев, основател на init Lab. "Днес вече всички знаят какво е коуркинг пространство, знаят каква е концепцията и в какви случаи е смислено да работят на такова място, вместо вкъщи, кафене или офис", коментира той пред Econ.bg.

Какво да очакваме от коуркинг бранша в следващите години и точно какво представлява концепцията може да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени