Световната банка: Не може още дълго КЕВР да определя цените на тока 14.04 | 15:16

Енергийната борса трябва да започне активно сътрудничество със съседните пазари, сочи докладът на експертите

От iNews.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране не трябва още дълго време да определя цените на ел.енергията в България. Въпреки отчетената стабилизация на енергия сектор, функционирането на хибриден модел на пазара, при който едновременно има регулиран и свободен сегмент, не би трябвало да продължи да работи в дългосрочен план. Това е един от основните изводи в доклада на Световната банка (СБ) относно пълната либерализация на енергийния пазар у нас и изготвянето на модела за либерализация, които бяха поръчани през август миналата година. Днес работата на специалистите от СБ беше представена на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министър Николай Николов, председателя на КЕВР Иван Иванов, представители на държавните енергийни дружества, производители на електроенергия, търговци, електроразпределителните дружества, индустриални консуматори, потребителски асоциации и други заинтересовани страни.

От СБ определиха процеса по либерализация на пазара у нас като текущ и вече започнал и дадоха положителна оценка на работата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и функционирането на платформата за търговия "ден напред". Очаква се имплементирането на другите две платформи – за дългосрочна търговия и за търговия в рамките на деня. По този начин рамката на борсата ще стане още по-надеждна и участниците в търговията ще могат да избират в коя платформа да участват, отбелязват експертите.

Според тях преходът към конкурентен пазар ще спомогне за повишаване на прозрачността в енергийния отрасъл и за връщане доверието на потребителите към него. За да се сключват успешно договори, следва да се увеличи и ликвидността на борсата.

От Световната банка подчертават и значението на свързването на пазара на енергия в България с тези на съседните страни, с което да се отразят и регламентите на Европейската комисия в тази област. Те предупреждават, че този процес ще отнеме време и ще се реализира най-вероятно през 2017 г. Разглеждасе и опцията за формирането на зони за внос и износ в рамките на БНЕБ, стана ясно още по време на представянето на основни моменти от модела по либерализация.

По думите на министър Петкова през следващите три седмици ще продължи интензивната работа с експертите на Световната банка по детайлизирането на някои основни моменти в окончателния доклад за избор на модел за либерализация на енергийния пазар в страната. Очаква се работата да приключи в средата на следващия месец, като моделът отново ще бъде дискутиран с всички участници в електроенергийния сектор. Междувременно експерти от Министерството на енергетиката и на Световната банка започват работа по изготвянето на нормативни промени в енергийното законодателство.

Водещи

Най-четени