Световната банка ще ни помага за реформите в енергетиката 11.09 | 14:25

Предлагат да се подобри работата на ДКЕВР чрез повишаване на квалификацията им

От Георги Велев

Експерти на Световната банка ще ни помагат в реформирането на енергийния сектор. Банката ще подкрепи правителството при разработването на подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по отношение на инструменти за анализ и вземане на дългосрочни решения.

Това стана ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън. В срещата участваше и регионалният директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти.

"Енергетиката е от изключителна важност за вашата страна и вие имате нашата подкрепа", заяви г-жа Мамта Мурти.

Една от основните цели на тази подкрепа е сериозно да се подобри административният капацитет и работата на ДКЕВР. Друга важна цел е политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа. Обхватът на дейностите, които Световната банка може да предприеме в подкрепа на сектора, ще бъде обсъден и на заседание на Енергийния борд, съобщават от регионалното министерство.

Вицепремиерът Захариева отново припомни, че основната цел на борда е да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектор "Енергетика". Там липсата на средства достигна 3 млрд. лева и заплашва системата с колапс.

Водещи

Най-четени