Световната икономика се възстановява по-бавно от очакваното 12.10 | 15:42

Кризата в Украйна и проблемите с вируса ебола пречат на растежа

От Георги Велев

Световната икономика се възстановява от кризата по-бавно от предвиденото. Този извод се съдържа в документ, приет от ръководния орган на Международния валутен фонд. В него се казва, че глобалното възстановяване продължава, но то е неравномерно и по-слабо от очакваното" Освен това "са нараснали и рисковете за движение надолу. Оттам припомнят, че световната икономическа криза започна през 2008 г. в САЩ с фалита на няколко финансови институции.

Редица страни в момента са изправени пред слабо и забавено развитие, при това безработицата остава неприемливо висока. Има оживление на икономическата активност в някои развити държави, най-вече в САЩ и Великобритания. Скромно е възстановяването на Япония , а в еврозоната то е неуверено, отбелязва МВФ, цитирана от БНР.

Документът открито признава, че един от факторите за влошаване на перспективите пред световната икономика е "изостреното геополитическо напрежение". Изразява се и тревога от социално-икономическите последици, които може да има епидемията от ебола в Западна Африка.

Водещи