Сделката за ЧЕЗ ще приключи след 9 месеца 07.03 | 14:01

Включването на българската държава в сделката ще отнеме доста време, казва Прага

От iNews.bg

"Инерком” разполага с девет месеца, за да плати сделката за ЧЕЗ след финализирането ѝ. Това съобщиха пред бТВ от чешката компания. В противен случай те ще усвоят банковата гаранция, издадена за "Инерком” от 5 милиона евро.

Преговорите между собственичката Гинка Върбакова и CEZ Group, започнали още вчера следобед, продължават до петък. Формалностите са уточнени още преди 20 дни при подписването на сделката, за да се придвижи документацията, необходима на комисията за защита на конкуренцията у нас.

Допълнително обаче официално е била представена и заявката на българската държава да се включи в сделката. Което потвърдиха и от "Инерком България" късно снощи. Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи на българската държава да участва, евентуална промяна в сделката според говорителя на CEZ ще е дълъг процес. Адвокатите на компанията ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на CEZ Group по арбитражното дело, което водят срещу България.

От финансовото министерство в Чехия обясниха за бТВ, че са получили сериозни уверения от за прозрачността и финансирането на сделката, но също така са загрижени:

"Получихме сериозни уверения, че прозрачността и финансирането на сделката са подсигурени и ръководството на CEZ няма съмнения относно платежоспособността на "Инерком". Купувачът е отговорен за осигуряването на достатъчно източници на финансиране.

Ни сме силно загрижени да разсеем всички съмнения, защото всяко непрозрачно плащане е неприемливо, особено в компании, които имат държавен дял.

Министерството на финансите не е разговаряло с българското правителство по този случай", се казва в съобщението на чешкото ведомство.

Водещи

Най-четени