Седите в задръстване - губите милиони 10.04 | 21:20

Разходите за бензин и ремонти по колата растат всяка минута при попадане в трафик

От Теодора Кокаланова

На всеки му се е случвало да изхаби доста нерви и гориво, докато чака на километричните опашки от задръстване в големите градове. 

Ремонтите по "Цариградско шосе" кипят усилено и затрудняват предвижването от центъра към някои от най-големите квартали в София. Огромни опашки и десетки изнервени шофьори, които се опитват да се приберат от работа, се превръщат в една от най-обичайните гледки по оживения столичен булевард. 

Оказва се обаче че не само ние - обикновените граждани губим доста значителни по размер финансови средства при задръстванията, ами и световната икономика бележи огромни загуби. Всеки ден усложненият трафик причинява огромни щети в икономически аспект. 

Експерти са изчислили, че престоят в задръстванията води до пропуснати ползи за икономиката от милиони левове годишно. Разходите за бензин и ремонти по колата растат всяка минута при попадане в задръстване. Щетите обаче могат да бъдат и много по-големи.

В глобалната битка с трафика решенията са различни. В Лондон шофьорите плащат такса, за да преминат през центъра, информира Нова телевизия. В австрийската столица Виена паркоместата по улиците са ограничени, а в града, дом на много богове - Атина колите с четни и с нечетни номера се движат в различни дни.

Сред невидимите последици от задръстванията остават замърсяването на въздуха, шумът и стресът по улиците.

София вече се задъхва от облаци вредни газове, които водят до тежки заболявания, щетите от които дори трудно можем да пресметнем с прости цифри. 

Водещи

Най-четени