Сезонните работници - най-търсени у нас 17.07 | 09:56

Сезонни работници в областта на селското, горското и рибното стопанство и животновъди са най-много търсени за трети пореден месец у нас

От Кремена Бедерева

Сезонни работници в областта на селското, горското и рибното стопанство и животновъди са най-много търсени за трети пореден месец у нас.

Според последни данни на Агенцията по заетостта през май 2013 г. на пазара на труда над 1200 са обявените вакантни бройки в тези сектори.

Търсят се още над 780 готвачи и помощници в кухнята, както и над 720 сервитьори и бармани. Данните на Агенцията по заетостта отчитат за май т.г. над 13 хиляди обявени вакантни работни места, или с 3772 по-малко свободни работни места, сравнено с предходния месец април.

Тенденцията е работодателите преобладаващо да търсят наемни работници за сезонна дейност – в преработвателната промишленост се търсят над 3200 души, в търговията се търсят над 1700 души, в хотелиерството и ресторантьорството - над 1500, и др.

Анализ на Евростат отчита, че пикът на свободните работни места в ЕС е бил през 2007 г., когато връхната точка е била 2,2 на сто, като е продължила да пада до 1,3 на сто през 2009 г., а през 2012 г. се е стабилизирала до 1,5 процентни пункта.

През миналата година процентът на вакантните работни места е бил най-голям в Малта - 3,4 на сто, в Германия - 2,6 на сто, Белгия - 2,4 на сто, и Финландия - 2,2 на сто. Най-нисък е бил делът на свободните работни места в Латвия, Полша и Португалия - от 0,4 до 0,5 на сто.

България се задържа заедно със страни като Словакия, Ирландия, Гърция и Словения около средната граница за ЕС - 1,5 процентни пункта. В тази зона са и страни като Испания, Франция и Кипър. По последни данни на Европейския портал за професионална мобилност - в средата на юли т.г. броят на вакантните работни места в ЕС е надхвърлил 1,4 милиона броя.

Най-много вакантни работни места са обявени в Германия - над 265 хиляди, Белгия и Великобритания - по около 80 хиляди, Франция - 48 хиляди, Австрия - 44 хиляди, Полша - 40 хиляди, Швеция - 33 хиляди. Най-малко заявени вакантни места има в следните страни: Лихтенщайн, Исландия, Люксембург, Малта.

Анализът на Евростат отчита също, че подобряването на пазара на труда в ЕС е в пряка връзка с модернизирането и укрепването на този пазар, както и с премахване на всякакви пречки пред мобилността на работниците в цяла Европа, а също и с управлението на икономическата миграция.

Водещи

Най-четени