Семейства броят по минимум хилядарка за море у нас 27.07 | 18:12

Нашенци плащат между 550 лв. и 560 лв. за кратки ваканции в Гърция и Турция

От Мина Стойчева

По минимум хилядарка брои едно четиричленно семейство за почивка по родните морски курорти. Тази сума стига за не повече от седмица по Черноморието. Това подчертава Румен Драганов, който е председател на Институти за анализи и оценка в туризма.

"Българите, които си позволяват по-висок клас хотели, заделят от 2000 лв. и нагоре. Някои от тях ги харчат на няколко пъти, през няколко уикенда, които прекарват на морето или на други места", коментира Драганов, цитиран от в-к "Стандарт".

По неговите думи едва през последния уикенд на юли месец хотелите по българските курорти са успели да запълнят 100% от своя капацитет.

"Отсега до 10-12 август ще бъде бумът на пътуванията. Очаква се и след разпускането на парламента вълната от държавната администрация да напълни курортите през втората половина на август и това да продължи до 15 септември. Времето ще бъде хубаво по морето", смята Румен Драганов.

Експертът подчертава, че много нашенци са планирали ваканция в съседните Гърция и Турция. За периода май-септември 2014 г. общо 660 хиляди души са посетили или ще посетят гръцката ни съседка. За същия период пък над 750 хиляди българи се почиват по турските курорти.

Според Румен Драганов българите се задържат по родното Черноморие средно по 3,8 дни. За този период те отделят между 255 и 256 лв. Суми от 550 до 565 лв. си отделят нашенците за ваканция в Гърция и Турция. Средният престой в първата държава е около 2,8 дни. Оказва се, че по турските курорти престоят на българските туристи е по-дълъг – средно по 4,2 дни.

По думите на експерта приблизително 1, 350 млн. чуждестранни посетители ще дойдат в България през август месец. Горе-долу същият ще е броят и на нашенците, които ще почиват в страната. През уикендите на идния месец за Гърция се очаква да пътуват до 110 хиляди души. В Турция пък българските посетители вероятно ще достигнат 125 хил. за по-дълъг престой.

Водещи

Най-четени