Сергия на Женския пазар - като на "Витошка" 17.06 | 09:42

Наемите тръгват от 40 лева на квадратен метър

От Мина Стойчева

Търговци отказват да продават на подновения Женски пазар. Причината е, че според тях цените за наемане на сергия там са скочили двойно. За голяма част от хората сумата е прекалено голяма. В момента наемът на едно място на пазара тръгва от 40 лв. на квадратен метър. По думите на собствениците от "Пазари Възраждане", цената е била формирана след експертно оценяване. Те твърдят дори, че сумата е по-малка от изплащаната преди години.

Според шефа на компанията Маргарита Александрова значителен брой търговци вече са изявили желание да продават на Женския пазар. "Има малко над 40% заетост на обектите в края на първия етап. Участие в търга са взели 120 кандидати. В момента тече вторият етап, който трябва да приключи на 1 юли", обясни тя. Александрова допълни, че наемите вървят между 40 и 60 лв. на квадратен метър, като от значение е местоположението на сергията.

Вероятна пречка за търговците е и условието, че след като наемат място на Женския пазар и го регистрират като магазин за млечни продукти например, те нямат право да сменят неговото предназначение. Заедно с това комбинацията от многобройни изисквания и усложнената процедура за кандидатстване също предизвикват известен скептицизъм у търговците.

"Това, че началната цена може да се стори висока, не е толкова страшно, ако няма никакъв интерес и никой не се яви в крайна сметка на този търг, ще трябва да се наложи провеждането на нов, който ще започне от по-ниска цена. Най-вече може да ни притеснява, ако търговете не са открити и не са прозрачни", коментира възможностите Богомил Николов от "Активни потребители".

Водещи

Най-четени