Сивата икономика у нас е над 30% 26.12 | 11:45

Електронните разплащания могат да я намалят

От Ралица Стоянова

Сивата икономика у нас надхвърля 30%, като на пазара на труда процентът е по-висок. Това обясни Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК) пред агенция "Фокус". 

В сектора на пазара на труда сивата икономика се изразява в практики като работа без договор или такъв със скрити клаузи, осигуряване на минимален праг и допълнително даване на пари "под масата”, както и осигуровки за половин работен ден, когато служителите работят по цял ден.

Предприетите мерки като свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите (НАП), касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми спомагат за намаляването на неформалната икономика в страната.

Усилията за допълнително редуциране на сивата икономика през 2013 година трябва да се насочат към ограничаване на административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци, отбеляза зам.-председателят на БСК.

Като други необходими действия Колев посочи предложението на камарата плащането на фирмите към държавните институции за социални и данъчни цели да става с платежно нареждане, което ще икономиса голям финансов ресурс в бизнеса - от порядъка на 50 – 60 млн. лева. Според експерта плащанията към държавата трябва да стават с всички възможни платежни документи, а не само с платежно нареждане в банката, както е в момента.

"Подобни мерки са изключително полезни за бизнеса и намаляват неговите финансови и административни разходи, а в същото време спомагат за изсветляването на икономиката", заяви Колев. По думите му държавата трябва да направи пълна електронизация на всички публични услуги и на взаимоотношенията на гражданите и бизнесът с държавната администрация. Това означава електронизация на обществени поръчки, на регулативни режими, лицензи, разрешителни, плащания към държавата, като по този начин ще се елиминира сериозният проблем с бюрокрацията и корупцията.

Колев открои като много важни и електронните разплащания. Тези банкови електронни разплащания ще оставят следа за оборотите и за продажбите, но за да се осъществи идеята, трябва да се стимулират търговците да инсталират пост терминали и самите граждани да искат да ползват тези разплащания, посочи Камен Колев. Той предложи като стимул за тази услуга в края на годината да се възстановява една част от ДДС-то, около 1%, за да може хората да ползват електроните разплащания или банковите карти.

"В Гърция например сега, ако не ви издадат касов бон, можете да ви предоставят стоката безплатно, което обаче влошава отношенията между купувач и продавач", посочи експертът. Според него използването и стимулирането на банковите карти е действащият начин като допълнителна мярка за ограничение на сивата икономика.

Размерът на сивата икономика е свързан и с ефективността, публичните разходи, престъпността и корупцията, а по отношение на всички тези класации България е назад в Европа, коментира Камен Колев. Той обясни, че това означава ниска ефективност на обществени поръчки, на всички бюджетни и публични средства по отношение на контрабанда, проблеми с организираната престъпност, които всъщност подпомагат създаването на сивата икономика.

Водещи

Най-четени