Симеон Дянков: Банковата ни система продължава да бъде стабилна 04.07 | 11:24

Според бившия финансов министър "това, което видяхме, е политици които се бореха помежду си"

От Христомира Бочкова

Не смятам, че има банкова криза. Банковата ни система дълги години е била стабилна и това се запазва и към днешна дата. Това заяви пред БНТ Симеон Дянков, бивш финансов министър и член на Надзорния съвет на руската ВТБ, миноритарен акционер в Корпоративна търговска банка АД (КТБ).

По негово мнение разигралата се ситуация на временна криза на доверието по-скоро е била насочена към политическата класа, отколкото към банковата система на страната.

"Всъщност това, което видяхме, е политици – явни или потайни, които се бореха помежду си. Разбира се, политическите партии в сегашното правителство си разменяха тайни и не толкова тайни удари, за да покажат кой е по-силен. За съжаление, както обикновено става, се удря и някъде, където не очакваш – именно банковия сектор, каза Дянков.

От позицията член на надзора на ВТБ Дянков посочи, че руската банка няма интерес да купува КТБ АД. Той обясни, че ВТБ е банка, която се занимава главно с инвестиционна дейност, инвестиционно банкиране и всъщност няма клонове на банки в други държави, така че това било нетипично за нейната дейност.

Дянков оспори вероятността проекта за газопровод "Южен поток" да е свалил правителството. По думите му, ако има някакъв проблем около договора за проекта, то той би трябвало да се разгледа в парламента.

Според Симеон Дянков страната ни трябва да поднови усилията си за влизане в еврозоната.

"Сегашната ситуация в публичните финанси е такава, че ще ни трябват няколко години, за да стигнем база, от която да можем да си говорим с Европейската комисия. Нещо, което Литва сега прави, Румъния тази седмица направи заявка. Ние, за съжаление, бяхме по-напред от тях, сега се върнахме не с една, а с няколко години назад", коментира Дянков.

Бившият финансов министър категорично отхвърли възможността да бъде част от следващото правителство, тъй като е ангажиран със свои проекти. Въпреки това той е на мнение, че реформите не трябва да спират. 

Водещи

Най-четени