Симеон Дянков: България в еврозоната – да, но не и сега 22.07 | 09:10

Страната ни отлага за неопределено време преговорите за еврозоната

От Елена Коцева

България не би приела да се присъедини към еврозоната в сегашното й състояние.

Това е мнението на финансовия министър Симеон Дянков, който в интервю за Си Ен Ен вчера вечерта заяви, че не би подписал към момента договор за присъединяването на страната ни към еврозоната.

България има вече сериозен опит в преструктурирането на финансовия си сектор, подчерта Дянков и обясни, че някои страни като Словения и Естония, които вече са членове на еврозоната, също имат опит който е по-различен от опита на западните държави.

Въпреки това Дянков посочи, че България запазва стремежа си към присъединяване към еврозоната и като цяло това е "стремеж да се възползваме от консервативните фискални принципи".

Във второ интервю, малко по-късно за Ройтерс, финансовият министър каза, че страната ни отлага за неопределено време преговорите за еврозоната, докато не се изясни картината с дълговата криза. България иска да види как еврозоната ще стабилизира Гърция и каква ще бъде окончателната й позиция по предлаганото хармонизиране на данъчните регулации на нейните членове, отбелязва българският финансов министър.

Именно това е предизвикало едно предпазливо, по думите на Дянков, отношение към общността. "Искаме да видим какви ще са последствията от присъединяването ни към този клуб", каза министърът.

"Страни като нашата могат да дават уроци на някои западни държави, които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина", подчерта българският министър.

Той отбелязва също, че неспособността на лидерите на страните от еврозоната да се справят с гръцката криза миналата година се е оказала скъпоструваща и че всяко решение за Гърция сега трябва да бъде всеобхватно, така че да предотврати разпространяването на кризата в други страни. Решението би трябвало да бъде по-универсално от просто още един спасителен план за Гърция, добавя финансовият министър.

iNews припомня, че вчера вечерта страните от еврозоната договориха план за стабилизиране на Гърция, който включва освен финансова помощ, удължаване на периода за връщане на заемите и промяна в лихвата. 

 

 

Водещи

Най-четени