Синдикатите: Държавата да се заеме със сивата икономика 07.10 | 15:16

Делът й е най-голям в ЕС, ако не се вземат спешни мерки, проблемът става поколенчески

От iNews.bg

Синдикатите призовават държавата спешно да се заеме сериозно с борбата със сивата икономика. В противен случай тя ще се превърне в още по-голям проблем за страната ни, която и без това е с нaй-висок дял на нерегламентирана заетост в Европейския съюз. Съществува и реална възможност сивата заетост да се превърне в проблем, който ще засегне следващите поколения, смятат от КНСБ.

От синдиката предлага и няколко спешни мерки, които да предприеме държавата. Те настояват за промяна в Закона за обществените поръчки, чрез която до такива конкурси да не се допускат компании, които се явяват нелоялни работодатели. В същото време трябва да се засили координацията между министерствата на финансите и на труда и социалната политика, на НАП, Главната инспекция по труда, Агенция "Митници” и други контролни органи по отношение на проверките за нелоялни практики в българските компании.

Паралелно с това трябва да бъдат ограничени и разплащанията в брой, като размерът на сумата бъде намален до максимум 5000 лв. От синдикалната организация предлагат и въвеждане на допълнителни ваучери, с които работниците да могат да заплащат за услуги в домакинството. Според тях така ще се насърчи използването на декларирани от работодателите работници, а не скрити в сивата икономика. От КНСБ настояват също и да се въведат строги мерки, чрез които да не се допуска наемането в сивия сектор на имигранти, като политиките да обхванат и българските граждани, които живеят и работят в чужбина.

На случаите, в които са установени сериозни нарушения от страна на работодателите, трябва да се дава максимално широка гласност. Същото трябва да се отнася и за последствията за работодателите, наели хора "на сиво”, искат още от КНСБ.

Ако държавата не вземе спешни мерки за борба със нерегламентираната икономика, това ще означава, че проблемът ще продължи да се задълбочава и увеличава. Така страната ни рискува той да се превърне в проблем, засягащ следващите поколения в страната, предупреждават от КНСБ. От синдиката припомнят, че в свой доклад Европейската комисия предупреди, че България губи около 25 млрд. лв. в резултат на компании, опериращи в сивия сектор. В същото време според различни източници делът му е между 13.4 и 31% от БВП на страната, докато в ЕС той е 18 на сто.

Водещи

Най-четени