Синдикатите искат увеличение на комадировъчните 17.09 | 17:59

За изплащане на обезщетения на работници и в предприятия, които са във временни финансови затруднения, настояват от КНСБ

От Ралица Стоянова

КНСБ иска увеличение на признаваните командировъчни разходи, както и промяна на закона за гарантиране на вземанията на работниците и при фирми с финансови затруднения, а не само в несъстоятелност. Това съобщи в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката днес са изпратили писмо до министър Тотю Младенов с настояване да бъде коригирана наредбата за командировъчните, за да се отчетат ръстът на инфлацията и увеличението на цените за транспорт. Искането е полагащите се на командирования служител "дневни" пари - които не са променяни от 2008 г. - да бъдат увеличени с 10-15 на сто, както и да му се изплащат пари за градски транспорт, а не само за извънградски.

От КНСБ днес са изпратили и писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, и до Съвета за тристранно сътрудничество, с предложение за промени в закона за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя. КНСБ настоява с оглед по-пълно обезщетяване на работника, той да има право да получи 5, а не както сега - 3 заплати, и да се увеличи таванът на възможното месечно възнаграждение - до 1200 лева, при сегашен 1000 лева.

От синдиката настояват законът да допусне изплащане на обезщетения на работници и в предприятия, които са във временни финансови затруднения. Експертите на КНСБ са разработили критерии, които да не позволят злоупотреба и източване на Фонда за обезщетения. В момента във Фонда има 200 млн. лева, които са в НОИ и не се ползват за тази цел, а работници в стотици предприятия имат потребност да бъдат обезщетени за неполучени заплати, коментира Димитров, цитиран от БТА.

Президентът на КНСБ заяви още, че ще продължат да настояват от тази есен да се увеличат бюджетните заплати в сектори с "драматично" изоставане - образованието, читалищата, библиотеките, музеите, социалните домове и социалните патронажи.

КНСБ ще оказва натиск от 1 януари 2013 г. да се увеличат с 10 на сто заплатите в сферите с делегирани бюджети, с 15 на сто - в образованието, с 10 на сто всички пенсии, каза Пламен Димитров.

Водещи

Най-четени