Синдикатите обвиниха концесионера на „Горубсо – Мадан“ за кризата 20.03 | 14:08

Захариев пък коментира, че до края на седмицата заплатите ще бъдат платени

От Ивелина Георгиева

Валентин Захариев е виновен за драмата в "Горубсо - Мадан" и ОЦК "Кърджали", смятат от КТ "Подкрепа". Те коментираха, че още през 2009 година са предоставили документи на държавата – на премиера, на Главния прокурор и на министъра на вътрешните работи. В тях е било записано, че Захариев дължи на държавата над 200 млн. лева.

"Той има сметки за уреждане с държавата и ние питаме тя ще си ги търси ли?", заяви по време на специална пресконференция лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Хората нямат никаква вина за създалата се ситуация, нито са "зомбирани", както твърди Захариев , подчерта Тренчев, за когото поведението на Валентин Захариев е "изключително нагло".

Тази сутрин в ефира на bTV обаче самият Захариев категорично заяви, че не е казвал, че служителите в мината са "зомбирани".

Още по времето на управлението си в "Кремиковци" той нищо не прави освен само да източва дружеството, смята пък Людмил Павлов, председател на Националната федерация "Металургия". Няма оправдание за това че не изплаща заплатите на хората и от 12 години прилага тази практика. Условията в които работят хората от ОЦК "Кърджали" са трагични и няма никакви инвестиции за 95 млн. лева, направени там, както твърди изпълнителният директор на дружеството.

"Това е един ликвидатор, а не бизнесмен. Трева не никне, където той стане собственик", коментира Павлов.

От синдиката подчертаха, че протестът в Мадан няма да спре докато не бъдат изпълнени всички условия, които са поставили хората. А първото от тях е да им се изплатят заплатите.

Тази сутрин Захариев коментира още, че до края на седмицата миньорите ще получат своите заплати – компанията е открила начин да стори това до дни. Той обясни, че не са плащани заплати за два месеца – декември и януари.

От КТ "Подкрепа" обаче извадиха данни, които показват, че има служители на които не е плащано от декември 2010 година. Това са охранителната фирма, която пази миньорите. Според синдикатите логиката в случая е, че тези хора не са миньори и не е задължение на концесионера да им плаща, коментираха участниците в брифинга.

Според КТ "Подкрепа" съществуват няколко варианта за справяне с проблема и най-важният от тях е намесата на държавата. Те предложиха Захариев да бъде принуден сам да се откаже от концесията, а друг вариант е кредиторите и банките да поискат несъстоятелност от него.

От КТ "Подкрепа" считат още, че Захариев е покровителствен, при това още от времето на Иван Костов.

В същото време от другия синдикат - КНСБ алармираха, че служителите в "Горубсо - Мадан" са пуснали молби до ръководството за издаване на извлечение от ведомостите за дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения. Основание за това им дава чл. 128 от Кодекса на труда (КТ).  Днес (20 март) обаче става ясно,че работодателят е отказал да издаде съответните извлечения.

Водещи

Най-четени