Скъпото гориво ще "изяде" 50% от печалбите на авиокомпаниите 02.03 | 17:25

По оценки на IATA надежда за сектора се крие в съживяването на глобалната икономика

От iNews.bg

Международната асоциация за въздушен транспорт IATA ревизира в посока надолу прогнозите си за печалбите в сектора.

Според оценките на организацията авиокомпаниите ще спечелят 8,6 млрд. долара през 2011 година. През декември прогнозите на IATA сочеха печалби от над 9 млрд. долара за сектора.

Това представлява 46% понижение на печалбите от 16 млрд. долара, които реализираха авиокомпаниите през 2010 година.

Причината за рязкото снижаване е кризата в Близкия изток, която изстреля цената на петрола на нива над 100 долара за барел. През декември 2010 година прогнозната средна цена на суровина за тази година беше около 84 долара за барел.

Горивото представлява 29% от всички оперативни разходи за авиокомпаниите. За сравнение през 2010 година на горивата се падаха около 26% от всички разходи на компаниите.

Слаба надежда за сектора обаче дават прогнозите за по-бързо излизане от кризата на световната икономика. Възстановяването е свързано с повече превози на товари и повече пътувания на хората. Скъпите горива обаче могат да се окажат голяма заплаха и за крехките признаци на съживяване, които демонстрира глобалната икономика през последните месеци.

В съзвучие с пазарните прогнози и IATA вече има различни очаквания за средните цени на петрола. Новата прогноза е за цена от 96 долара за барел за европейския сорт "Брент". Това означава, че по оценки на анализаторите през тази година "черното злато" ще бъде с 20% по-скъпо спрямо миналата година.

Водещи

Най-четени