След ожесточени спорове данък "лихва" е факт 25.10 | 14:39

Парламентът каза “да” на новия данък на първо четене. От БСП, “Синята коалиция” и ДПС останаха контра

От Ралица Стоянова

След няколкочасови дебати парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС, които предвиждат въвеждане на така коментирания от известно време 10% данък върху лихвите по депозитите. 

Гласуваха 117 народни представители, 86 бяха "за”, 29 – "против”, двама – "въздържал се”, информира агенция "Фокус”. 

Данък "лихва” ще важи и за чуждестранните банки, така че ако спестяванията ви са зад граница, пак ще внасяте пари в държавната хазна. Новият налог ще се удържа от банките и внася до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата.

От БСП, "Синята коалиция” и ДПС отказаха да подкрепят законопроекта.

"Данъкът върху дохода от лихвите няма да донесе толкова ползи на бюджета, колкото вреди ще нанесе на икономиката”, заяви депутатът от "Коалиция за България” и бивш министър на финансите Пламен Орешарски. Според него при въвеждането на този данък ще има по-малко спестявания, а това означава по-малко инвестиции и по-малко възможности за икономически растеж. 

"Пламен Орешарски, като бивш финансов министър, трябва да свали шапка на министър Симеон Дянков за този данък”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Според него въвеждането на данъка е социално справедливо. Хората, които имат до 1000 лв. депозит, ще плащат по 20 до 30 ст. данък на месец, а ще получат от правителството по 15 лв. върху пенсията. 

"Този данък не е в подкрепа на българските граждани. Той ще се отрази и на кредитирането и няма да е полезно за бизнеса”, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Според него  данъкът няма да свърши своята фискална роля. Банките разполагат с много финансови инструменти, с които да го заобиколят "Въпросните 140 млн. лева ще бъдат взети от българските граждани, но те няма да влязат в бюджета. Част от тях ще отидат в такси за нови услуги на банките и ще бъде ощетен българският гражданин”, обясни Цонев. "Когато на майка ми, която има 5000 лева влог, й вземат 20 лева, тя ще скърби”, каза Цонев.

"Облагането с 10% на лихвите по депозитите ще намали нетните доходи на домакинствата и на едноличните търговци. Това влошава състоянието на българските домакинства и фирми”, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. 

"Не мога да разбера защо от ляво не аплодират тази мярка, която е лява – взимаш от богатите и даваш на бедните”, коментира Костов. Според него не е сега времето да се въвежда тази мярка. "Лихвите по депозитите сега падат, те не растат. Решение за излизане от кризата с такава данъчна политика е несериозно”, каза Костов. 

Защо се намалява данъкът върху он лайн хазарта, а се въвежда данък върху лихвите от влоговете, попита депутатът от "Синята коалиция” Мартин Димитров.

"Въвеждането на данъка е данъчно мародерство”, отсече депутатът от "Атака” Павел Шопов. Той обясни, че парите от депозитите не са доход, защото размерът на получаваната лихва е по-нисък от размера на инфлацията. Според него въвеждането на този данък е удар, насочен към самите управляващи. 

Депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов му опонира, като заяви, че лихвата от влога е печалба. Този данък е данък печалба. "Независимо, че държим парите в банка, получаваме доход и това е чиста печалба”, подчерта Стоилов.  "Лихварството в държавата облагодетелства най-много банките и хората, които не искат да работят”, добави той. 

"Политиката на ГЕРБ е цинична. Да твърдиш, че България е страна на лихвари и рентиери, трябва напълно да си загубил компаса”, контрира го Михаил Миков от "Коалиция за България”. 

Депутатите отхвърлиха останалите три законопроекта за промени на Закона за ДДС, според които се предлагаше отпадане на ДДС върху дарителските SMS-и.  

Водещи

Най-четени