След потопа са нужни близо 300 млн. лева, имаме само 48 млн. 08.09 | 21:30

Държавата няма достатъчно пари за покриване на щетите от наводненията

От Мария Стоянова

Комисията по бедствия и аварии не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите от наводненията в страната. Средствата са достатъчни само за общините Варна и Добрич, съобщава bTV.

По предварителни изчисления след наводненията ще са нужни близо 300 млн. лева. Сумата обаче надхвърля многократно наличните в държавата пари за подобни случаи. В Комисията са останали само 48 млн. лева.

Само за варенския квартал "Аспарухово” са постъпили искания от междуведомствените комисии на стойност 27 млн. лв. Все още не е ясно колко ще поискат от Мизия, а тепърва ще започнат оценките на щетите в областите Бургас, Хасково и Враца.

Междувременно държавното обвинение се зае да намери виновника за трагедията в Мизия, отнела три човешки живота. Прокуратурата ще проверява кой по веригата е изпълнил или не задълженията си по Закона за водите и Закона за защита при бедствия.

Последиците от водния ад продължават. В старозагорско водата е негодна за пиене заради проливните дъждове и наводнения. Здравните експерти съветват водата да не се използва за питейно-битови цели от населението.

Водещи

Най-четени