Следващият кабинет ще одобри договора с „Уестингхаус“ за VII блок 31.07 | 16:30

С него в сила ще влезе и споразумението за финансов модел

От Мина Стойчева

Договорът между АЕЦ "Козлодуй" и американската компания "Уестингхаус" ще влезе в сила след като бъде одобрен от следващото правителство. Това стана ясно от съобщение на пресслужбата на Министерски съвет. Според споразумението фирмата от САЩ ще участва в изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Според информацията по време на вчерашното заседание на кабинета в оставка е бил одобрен докладът на министъра на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев. Документът се отнася до сключването на въпросното акционерно споразумение.

Когато договорът бъде одобрен от новите управляващи, ще влезе в сила и споразумението за финансов модел и на договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство. Изработването на тези два документа още не е започнало, подчертават от МС.

Припомняме, че миналата седмица и икономическият министър и премиерът в оставка Пламен Орешарски заявиха, че както проектът за 7-блок на АЕЦ "Козлодуй", така и този за изграждането на "Южен поток", остават за следващото правителство.

Водещи