Следим обществените поръчки и онлайн 10.02 | 15:51

Промени в закона намаляват сроковете за обжалване

От Десислава Маданска

Всички обществени поръчки ще могат да се проследяват онлайн на сайта на съответния възложител. Това предвиждат част от промените в Закона за обществените поръчки, които ще бъдат гледани във вторник на второ четен.

По думите на Хамид Хамид от ДПС, който е един от вносителите и зам.-председател на правната комисия в парламента, с промените ще се гарантира анонимно кандидатстване за различните търгове, тъй като формулярите за поръчките също ще са в интернет и ще се вземат свободно от желаещите.

По думите му важна част от новия закон са и облекченията за фирмите по отношение на необходимите документи. Идеята е администрацията да бъде натоварена с документацията по досиетата на фирмите-участнички в тръжните процедури, информира в. "Стандарт".

В новия ЗОП ще се намалят и сроковете за обжалване от 30 на 15 дни. Външните експерти в търговете ще се определят чрез жребий, предвиждат още промените.

От данните на Агенцията по обществените поръчки става ясно, че малките фирмите, които са успели да победят в конкурсите за обществени поръчки, са спечелили над 1,1млрд. лв.

От общо 23 084 сключени договора за възлагане 84% или 19 512 броя, са за малки обществени поръчки. Най-големи възложители и през тази година традиционно остават общините с над 35% от всички обявени търгове.

Данните на агенцията показват, че държавата и общините търсят всичко - от месо и гранули за кучета през дограми, банкови заеми, охрана и консултации, та до изграждане на пътища и сгради, информира в. "Труд". Въпреки че от 2012 г. не съществува отделна наредба за възлагане на малки поръчки, търгове под определени стойности се ползват с облекчени процедури.

За малки поръчки в строителството се считат всички, които са на стойност под 2,64 млн. лв. При услугите и доставките прагът е 264 000 лв. Без въобще да се събират задължителни оферти, се възлагат поръчки под 60 000 лв. при строителството, който най-често са за дребни ремонти, и под 20 000 лв. при услугите и доставките.

Водещи

Най-четени