Сливналии може да останат на студено тази зима - ТЕЦ "Сливен" спира работа 03.11 | 15:43

Централата няма пари за закупуването на въглища

От iNews.bg

Сливналии може да останат на студено тази зима. Оказва се, че има голяма вероятност ТЕЦ "Сливен" да спре да работи. Причината е, че дружеството разполага с въглища за още два до три дни и в същото време няма достатъчно средства за закупуването на нови ресурси. Това потвърждават от централата в свое официално писмо. Според информацията има опасност тази зима общо 12 хил. домакинства да останат без отопление, както и болниците, училищата и детските градини в област Сливен.

"Сметките на дружеството са блокирани. За изкупена елeктроенергия НЕК продължава да дължи над 5 млн. лева. От държавната енергийна компания, както и от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) не дават никаква информация, кога изработената електрическа енергия ще бъде изплатена”, посочват от ТЕЦ-а.

В писмото се съобщава още, че предприятието няма възможност да финансира дейностите си и е принудено да спре работа. От ръководството на централата очакват държавата да предприеме действия за решаване на проблема.

"Заради най-ниските цени на отоплителната енергия в България, парното отопление се превърна в социална придобивка, от която се ползват най-вече социално слабите, пенсионерите и младите семейства. За този обществен сегмент отоплението на домакинствата от ТЕЦ е категорично без никаква алтернатива. Ако Топлофикация спре и парното и топлата вода бъдат прекратени, по вина на държавата, това ще върне Сливен десетилетия назад в стандартите и комфорта на живот”, алармират от електроцентралата.

Водещи

Най-четени