Служителите от "Монтажи" - Перник без заплати от март 26.07 | 15:57

Синдикатите настояват за конкретни срокове за иплащане на възнагражденията

От Ралица Стоянова

Служителите от клона на държавната компания "Монтажи" в Перник не са получавали заплати от март. Синдикатите от предприятието изпратиха сигнал до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев днес.

В сигнала се посочва, че на 26 юни представители на синдикалната организация са провели среща с изпълнителния директор на "Монтажи" Станислав Станев по повод забавяне на дължимите трудови възнаграждения. На нея устно е бил договорен график за изплащане на заплатите: до 10 юли – изплащане на възнагражденията за февруари, до 20 юли - за март, до 31 юли – за април. Единствената заплата, която до момента е била изплатена на работниците, е тази за февруари.

За месеците март, април и май някои от работниците получават само командировъчните, които са в размер на 220 лв., а останалите – аванс на същата стойност, като за юни и тези суми не са били изплатени.

Работници отбелязват, че за тях е необяснимо защо не се изплащат работните заплати, при положение че 760 хил. лв. за извършени от "Монтажи” ЕАД, клон Перник: "СМР на обект "Метро" са преведени от "Метрополитен" на "Енергоремонт" АД и той от своя страна е превел сумата на "Монтажи" ЕАД, София.

Синдикатите настояват за незабавна среща утре (27 юли) с представител на принципала, с когото да бъде подписано споразумение с конкретни дати за изплащане на дължимите суми и работните заплати. В противен случай те имат готовност за действия в защита на своите трудови и синдикални права с всички законни средства, се казва в съобщението им.

"Монтажи" ЕАД е създадено през 1947 г. като специализирано държавно стопанско обединение за изграждане и монтаж на енергийни и промишлени обекти в България.

През 1993 г. "Монтажи" е регистрирано като еднолично акционерно дружество със 100 % държавна собственост. Дружеството извършва монтажно-инсталационни работи по промишлени и други обекти. То е участвало в изграждането на 100% от българската енергетика и 75% от промишлените предприятия. 

Водещи

Най-четени