Смартфон за 900-950 лв. - № 1 при покупките на лизинг 15.01 | 17:09

По празниците сме взимали на изплащане най-вече стоки за забавления

От iNews.bg

Стоки за забавление бяха целта на 50% от заявленията за покупка на изплащане, подадени към БНП Париба Лични Финанси през празнични месец декември. Това показва класацията "Коледният топ 10 на изплащане", изготвена от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране в България. Според данните на компанията, продуктите за забавление – телевизори, смартфони, лаптопи, конзоли за игри, многофункционални аудио системи и игри за конзоли, са на шест от десетте топ позиции.

Друга интересна тенденция е, че в последния месец на 2018 година, шест от десетте най-търсени стоки бяха на по-ниска средна цена в сравнение с победителите в годишната класация "Топ 10 на изплащане". Например, най-търсеният модел смартфон през последната година струваше 900-950 лева. През декември хората най-често купуваха на изплащане устройства на цена 300-350 лева. Същият тренд се наблюдава и при телевизорите, лаптопите, диваните, климатиците и готварските печки.

Класацията "Коледният топ 10 на изплащане" се издава за първи път и целта ѝ е да представи картина на потребителското търсене през празничния сезон. Тя класира най-търсените модели сред десетте най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси за покупка на стоки на изплащане. Рейтингът е базиран на молбите за финансиране на над 45 000 стоки през декември 2018 г.

Хората харчат за забавление през празниците

Коледното пазаруване беше доминирано от продукти за забавление. Хората търсеха финансиране за покупка на изплащане на телевизори, смартфони, лаптопи, конзоли за игри, многофункционални аудио системи и игри за конзоли. Заявленията за тези продукти бяха близо 50% от всички молби получени от БНП Париба Лични Финанси през декември и почти 80% от заявленията за стоките от топ 10.

Повишеното търсене на продукти за забавление показва, че в края на годината хората са по-склонни да отпуснат бюджета си и да купуват стоки за удоволствие, а не за ежедневните им нужди. Това се доказва и от факта, че конзолите и игрите за тях и аудио системите не бяха представени в годишното издание на класацията "Топ 10 на изплащане" и през декември изместиха хладилника, обзавеждането за спалня и матрака.

Най-търсената стока беше смартфонът. Не е изненада, че хората купуваха на изплащане устройство с голям 14,2 см дисплей с HD+ резолюция и мощен процесор, което позволява гледане на видео и мобилни игри. Всички тези спецификации са на разумната цена от 300- 350 лева.

Други продукти, свързани със забавлението са конзолите и игрите за тях. През декември 2018 година бяха подадени заявления за финансирането на почти 3 000 такива продукта. Най-търсената конзола беше топ модел на средна цена 450-500 лева. Хората купуваха и игри на средна стойност 60-80 лева.

Купуваме добри устройства на по-ниски цени

През декември 2018 година беше отчетено значително понижение на средните цени на шест от десетте топ продукта, в сравнение с цялата изминала година. Например победителят в класацията "Топ 10 на изплащане 2018" беше смартфон на средна цена 900-950 лева. През последния месец на годината най-търсеният модел струваше 300-350 лева. Същото се отнася и за лаптопите. През декември хората най-често заявяваха потребителски кредити за покупка на лаптопи на цена 500-550 лева, докато победителят за 2018 година струваше 650-700 лева. Останалите продукти с по-ниски средни цена са телевизорите, диваните, климатиците и готварските печки.

Тази тенденция се обяснява с развитието на технологиите. Благодарение на него хората могат да си купят устройства с отлични характеристики на разумна цена. През 2018 година спецификациите на среден клас смартфон са много близки до тези на топ модел през 2017 година. Същото се наблюдава и при телевизорите – през 2017 година 43” LED Smart телевизор струваше 900-950 лева, докато през декември 2018 г. средната му цена беше 700-750 лева. Благодарение на развитието на технологиите хората могат да си позволят и да купят повече подаръци без да се налага да харчат повече средства.

Във връзка с класацията "Коледният топ 10 на изплащане" Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси заяви: "Фактът, че през декември 2018 година получихме толкова висок брой заявления за финансиране на покупки на изплащане показва, че българите вярват на БНП Париба Лични Финанси и са доволни от нашия прозрачен и удобен подход при предоставянето на финансови услуги. Това е резултат от ангажимента ни да осигурим много добро клиентско изживяване, което ще бъде наш фокус и през 2019 година."

Водещи

Най-четени