Смартфоните изстреляха Sony Ericsson отново на печалба 20.01 | 11:41

Компанията най-накрая реши да произвежда мобилни телефони от ново поколение и това се оказа успешен ход

От iNews.bg

През 2010 година Sony Ericsson отново започна да печели от продажбите си на мобилни телефони. Кризата засегна тежко японско-шведската компания и тя отстъпи от водещите си позиции на пазара. В момента компанията е шестият по големина производител на мобилни телефони в световен мащаб.

Ръководството на компанията обаче успя да види грешките си и се насочи към печелившата стратегия – производство на смартфони. Именно тези продажби донесоха печалбата за Sony-Ericsson.

През 2010 година компанията реализира чиста печалба от 90 млн. евро, показват счетоводните отчети, публикувани днес. Обемът на продажбите приближава 6,3 млрд. евро.

Реализирани са над 9 млн. продажби на смартфона Xperia, който е базиран на операционната система Android.

Лъжичката катран за успешната 2010 година обаче са резултатите за последното тримесечие. В периода октомври-декември 2010 година компанията е спечелила само 8 млн. евро, а продажбите й намаляват с 13% до общо 1,53 млрд. евро.

На фона на загубите от 167 млн. евро за 2009 година, новината е добра. Спадът на продажбите в периода с активното пазаруване по време на Коледните празници обаче е нещо, върху което от компанията трябва да се замислят.

Водещи

Най-четени