Сменят директора на АЕЦ „Козлодуй“ 19.04 | 15:53

Дават на прокуратурата доклад с нарушения в централата

От Десислава Маданска

Ще бъде обявен конкурс за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви министърът на енергетиката Асен Василев по време на обществения съвет към ведомството.

Представители на Гражданската квота, участваща в съвета, предадоха доклад на Инспектората към Министерски съвет за извършена в централата проверка. От ресорното ведомство определиха документа като "много смущаващ".

Все още обаче не е ясно дали резултатите от инспекцията са причина за смяната на досегашния шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов или е била замислена преди това. Той зае поста на 7 май миналата година, когато Съветът на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ) отстрани Александър Николов.

Валентин Николов не бе открит за коментар.

Проверката е предадена на Държавната финансова инспекция.

"Да извадят това, което не е класифицирана информация. Поискали сме колегите да уведомят прокуратурата", каза Василев.

В доклада са констатирани нарушения, свързани с възлагането на обществени поръчки.

Сред заключенията на експертите се посочва, че организационната структура на централата затруднява работата на отделните звена. Също така служителите в "Козлодуй" били много повече в сравнение с приетата практика в световен мащаб.

По думите на министъра ще бъдат уволнени 23-ма души в 13 дружества, за които отговаря МИЕТ.

Причината е, че не е спазена насоката, дадена от министерството, първо да се търсят възможности за резерви в системата, а чак след това да се поставят искания за вдигане на цената на тока.

Очаква се промени да има и в Български енергиен холдинг, но все още не е ясно точно какви.  Василев обясни, че вече са започнали промени по бордовете, като след това на опашката са и дъщерните дружества.

Очаква се промените да бъдат извършени до понеделник.

Водещи

Най-четени