Сметната палата подхваща основния дарител на МВР и Спешна помощ 14.01 | 15:31

През тази година ще бъдат извършени 466 одита

От Десислава Маданска

466 одита ще направи Сметната палата през тази година. Предвидено е да се извършат финансови проверки на разходите на политическите партии, на държавните организации и секторите, на изразходване на европейски средства и на ресори, представляващи голям обществен интерес, информират от 3e-news.net. 

Сред основните задачи на институцията през 2014 г. ще бъдат финансовите проверки на 11 областни администрации, 28 общини, Сребърния фонд, спонсорът на МВР – Безконтролни мултиплексорни вериги (БМВ), Агенция "Пътна инфраструктура", Агенцията по горите, фонд "Земеделие", Програма "Млад фермер" в Програмата за развитие на селските райони, Агенцията по заетостта, Агенцията за инвестиции, Агенцията за дипломатическите имоти, Комисия за защита на потребителите, Комисия за регулиране на съобщенията, "Български пощи", Столичната агенция по архитектура и благоустройство. Под лупа ще се гледа и движението на кадрите в държавните администрации, както и ефекта от рокадите на чиновниците със смяната на властта.

По думите на шефа на палатата Валери Димитров освен регулярните задължителни проверки много от делата на институцията са избрани заради високата оценка на риска, а за други палатата се е самосезирала от медийни публикации.

Голям интерес предизвика одита на фирмата Безконтролни мултиплексорни вериги (БМВ), която е собственост на МВР и най-голям дарител на силовото ведомство.

Според Димитров в случая са под въпрос финансовите взаимоотношения между МВР и БМВ. Той допълни, че фирмата за първи път ще бъде подложена на подобна инспекция.

Сред фокусите на независимия одитен орган ще е проверката на резултатите от разходването на обществени средства, тъй като в повечето случаи се оказва, че няма възвръщаемост на финансовите ресурси в конкретни положителни резултати.

В обсега на проверяващата институция тази година попада министерството на образованието и науката, както и търговските дружества към него, като например "Студентски столове и общежития”, разходите за научни постижения и условията за работа на учените и др. 

Инспекцията ще обхване и Програмата за социално подпомагане, като целта е да се види какъв е ефектът от наливането на толкова много пари и дали това не генерира още по-голяма бедност.

Ще бъде направена проверка на ефективността на Спешната медицинска помощ у нас заради големия брой късни пристигания на линейките и произтичащите от това смъртни случаи. Според шефа на палатата спешната помощ се нуждае от сериозни реформи, а целта на институцията е да постави точна диагноза и да даде препоръки, за да се установи защо толкова обществени средства остават без резултати.

Водещи

Най-четени