Сотир Цацаров: Преструктурирането на КТБ е по-добрият вариант 07.09 | 10:32

БНБ трябва да реши дали ще удължи специалния надзор над банката, смята главният прокурор

От iNews.bg

Преструктурирането на Корпоративна търговска банка (КТБ) e по-добрият вариант от ликвидацията. Това смята главният прокурор Сотир Цацаров. Според него изходът от кризата с поставената под специален надзор финансова институция не трябва да бъде нейната "финансова смърт".

"Така или иначе специалният надзор на Българската народна банка (БНБ) над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, но към 23 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът: Ликвидация или преструктуриране?", коментира главният обвинител в държавата пред БНТ.

"Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за КТБ. Прокуратурата не е финансов регулатор”, допълни Цацаров по отношение на обвиненията, че прокуратурата не се е намесила по-активно в казуса КТБ.

"Вие вложихте там, където държавата ви показа години наред, че няма риск. Е, сега затова, на финала, трябва да мислим не за ликвидация, а за преструктуриране, дори за някакъв вид помощ. Когато в нещо има поне малка надежда, че може да проработи, то трябва да бъде съживено”, каза още Сотир Цацаров.

Преди време той подчерта, че КТБ трябва да бъде оздравена, но не с бюджетни средства и не с парите на хората. Още в началото на седмицата Цацаров призова за стабилизирането на КТБ. Той предлага радикално, по думите му, решение за поставената под специален надзор финансова институция. Според Цацаров първо трябва да се търси път за оздравяване на банката и едва след това да се мисли за вариант, при който хората да си получат парите.

Междувременно бившият премиер Иван Костов коментира, че възможните решения за въвеждане в действие на КТБ са много и са в най-различни възможни комбинации. Според него е напълно реално банката да бъде оздравена и да започне работа. По думите му най-логичният вариант би бил този, който се договори.

"Винаги това са реалистичните варианти. Когато влязат в преговори страните, това, което ще договорят вероятно ще бъде най-устойчиво и най-добре претеглени ще бъдат рисковете, които ще поемат страните", смята експремиерът.

Водещи

Най-четени