Софийската стокова борса с рекорден оборот за 2012 г. 10.01 | 16:21

Той достига почти 8 млн. лева

От Ралица Стоянова

През миналата година Софийската стокова борса (ССБ) е направила най-големия оборот от създаването си преди 22 г. - 795 816 566 лева. Това съобщи директорът на борсата Васил Симов.

Миналата година е била рекордна и по броя на сделките - 1359. Обикновено в годините на избори оборотите рязко падат, обясни Симов.

"Най-голям оборот ССБ прави в сектора с нехранителни стоки - над 90%. Това е нормалната практика и по световните пазари. За жалост най-малка е търговията със зърно - има търсене и предлагане, но самите сделки са малко на брой", обясни шефът на борсата.

Стоковите борси са алтернатива на "сивата" икономика, която си остава доста голяма и цели сектори нямат желание да легализират бизнеса, обясни той.

Голяма част от оборота на борсата се формира през Закона за обществените поръчки. Повече от половината оборот на ССБ всъщност се прави по тази закон от държавни и от общински структури. Подобно е и положението и на Фондовата борса, където приватизацията на фирми и на остатъчни държавни дялове правят голяма част от оборота, обясни Симов.

Водещи

Най-четени