София, Москва и „Газпром“ водят тайни преговори за „Южен поток“ 12.01 | 14:11

В Брюксел са готови да разгледат проекта, ако отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет

От Кристиан Костурков

Тайни преговори за евентуално възобновяване на проекта "Южен поток" са започнали между "Газпром", българските и руските власти от миналата есен. Това се е случило веднага след влошаването на отношенията между Москва и Анкара след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС. Това твърди руското издание "Известия", позовавайки се на свои източници в дипломатическите среди.

Причина за възобновяването на преговорите е липсата на всякакви перспективи за изграждане на газопровода "Турски поток", който дойде като алтернатива на "Южен поток" след замразяването му от руска страна. Пред "Известия" зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов съобщава, че обсъждане на евентуалното рестартиране на проекта е било планирано за заседанието на българо-руската междуправителствена комисия в края на октомври. Той обаче няма информация дали на тази среща е имало представители на Европейската комисия.

В същото време източници на изданието в българското енергийно министерство споделят, че страната ни е започнала по своя инициатива двустранни преговори с други държави, които получават руски газ и участваха в проекта преди замразяването му. По-конкретно става въпрос за Сърбия и Италия.

Паралелно с това обаче от Европейската комисия били готови да разгледат рестартирането на проекта, ако той отговаря на последните приети норми в еврозаконодателството. Официално Брюксел засега не коментира дали одобрява възобновяването на работата по "Южен поток" или не. В същото време обаче от пресслужбата на ЕК са заявили пред руското издание, че Комисията е готова да разгледа проекта, но само при условие, че той бъде приведен в съответствие с изискванията на Третия либерализационен пакет.

Не е изключено България вече да е постигнала някакво споразумение с Брюксел относно рестарта на проекта, смята директорът на Института за стратегически планирания и прогнози Александър Гусев. Според него, след като София пуска в обществото някаква информация относно възобновяването на работата по "Южен поток", това може да означава, че българските власти вече са постигнали някакви договорки с Европейската комисия по въпроса.

Според Александър Гусев в момента Русия също би имала полза, ако проектът бъде възобновен. Причината за това е не само влошаването на отношенията на Москва с Анкара, но и проблемите с продажбите на руски газ в Украйна. Експертът смята също и че в рамките на месец изобщо не е изключено преговорите за възобновяването на "Южен поток" да станат официални.

Водещи

Най-четени