София е в дъното на престижна класация за имотни пазари 04.01 | 16:01

На самата опашка обаче е и френската столица Париж

От Ивайло Ачев

Нашата столица София е класирана на 17-то място от общо 20 града в класацията за най-привлекателни за имотни инвестиции места в света на популярния сайт за оценка на имотни пазари Globalpropertyguide.

София изпреварва световноизвестни градове като Париж (20-то място), Хелзинки (19-то място) и Прага (18-то място). Пред нас обаче са всички столици на Балканите, като Скопие например е на второ място в списъка. Номер едно е унгарската столица Будапеща.

Според експертите на Globalpropertyguide позитивна черта на имотния пазар в българската столица е дружелюбието към наемодателите, както и умерения данък върху доходите за наем. Сайтът обаче посочва и негативни черти – престъпността и корупцията, високите разходи за комисионни при сключването на сделките.

От Globalpropertyguide припомнят, че преди кризата в недвижима собственост в България инвестираха доста британци. Сега обаче все повече руснаци се насочват към нашия жилищен пазар. В период от две години обаче (2008-2010) е отчетено поевтиняване на жилищата у нас с 37%, сочи статистиката на Националния статистически институт (НСИ). През първото тримесечие на 2010 година средната цена на имот е 1558 лева (797 евро) на квадратен метър.

Водещи

Най-четени