София е най-евтиният град за живеене 08.01 | 10:47

Храната в столицата е най-евтина, а във Велико Търново - най-скъпа

От Ралица Стоянова

В София се живее най-евтино, сочи проучване на TV7. То обхваща основните хранителни стоки в магазините- хляб, кисело мляко, месо, сирене и олио в шест града на страната.

В столицата са необходими 15,30 лева, за да си набавите тези продукти. Гражданите на Велико Търново и Горна Оряховица отделят най-много за храна - средно по 20 лева на ден, като сметката може да "набъбне" до 30 лева.

За да си напазарувате храна в Стара Загора, са ви необходими минимум 10 лева на ден. Бургазлии търсят промоции, като отделят около 12-15 лева за стоки от първа необходимост. Във Варна пазаруват в по-малки грамажи, като дават средно по 13 лева на ден за храна.

От проучването става ясно, че най-евтина е храната в Стара Загора, като разликата със София е много малка. В столицата по-голямата конкуренция сваля цените. Спрямо заплатите храната в столицата е най-евтина. 

Във Велико Търново пък дават най-много пари за храна.

В столицата покупателната способност е най-голяма. В София със средния месечен доход на домакинствата могат да се закупят 4300 кг хляб, каза Иван Балев - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

През 1999 г. българинът е отделял 44% от доходите си за хранителни стоки, докато през 2011 г. разходите са намалели до 36%.

Усещането за инфлация е различно при всяко семейство, защото зависи от различния начин на живот от официалното обявената информация от НСИ, обясни Албена Данчева от статистическия институт.

Водещи

Най-четени