София - първенец по ръст на търговските наеми в цяла Европа 05.09 | 16:15

С 27% са нараснали наемите по "Витошка" през последната година

От iNews.bg

Наемите на главната търговска улица в София бележат най-голям скок през последната година в сравнение със столиците на всички останали европейски държави. През последните 12 месеца намеите на магазините по бул "Витоша" са се увеличили с цели 27%.

На второ място след София се нарежда латвийската столица Рига, където търговските наеми са нараснали с 19%. Топ 3 допълва Белград. В сръбската столица за последните 12 месеца наемите на магазините са с 9%. С по 3% пък са се увеличили наемите в Москва, Варшава и Санкт Петергбург.

Данните показват, че повече от 1 млн. кв. метра търговски площи са завършени през цялата 2013 г. в Централна и Източна Европа. Приблизително 376,400 кв. м са били пуснати на пазара през първото полугодие на 2014 г., а 2,3 млн. кв. м са в процес на изграждане към момента. 11% от новото строителство в региона се реализира в Букурещ, Братислава и Талин, информира в "Монитор".

Предвид прогнозите за стабилен растеж на много от пазарите в ЦИЕ в краткосрочен план очакваме следващите шест месеца да предложат на инвеститорите още по-реалистична картина за развитието на пазара на търговските площи.

Водещи