Софиянци продават имотите си на ниски цени 13.11 | 10:04

Кризата накара жители на малките селища около София да продават вилите и къщите си

От Мая Александрова

Кризата накара много от софиянци и жителите на околните малки селища да обявят за продажба на много ниски цени вилите и къщите си, които не обитават.

Само до този момент офертите за имоти до 10 хиляди евро са стотина. Това е около 3 пъти повече спрямо миналия ноември, сочи статистиката на сайтовете.

Най-ниската оферта от 2500 евро е за малка вила с двор от половин декар край Своге.

Според брокери най-често евтини вили и къщи се търсят от пенсионери с по-добри доходи, искащи през лятото да избягат от големия град. Основното им условие обаче е имотът да е годен за живеене и да няма нужда от голям ремонт.

Статистиката сочи, че най-често се търсят вили на цена до 15 000–20 000 лв. на разстояние до 20-30 км от града.

Стойността на една къща на пазара зависи най-вече от достъпа до нея. Ако е по-близо до града, цената ѝ се вдига, съобщава "Монитор".

Често обаче първоначално продавачите оферират имотите си на по-високи цени, колкото за апартамент в София, и това обезсърчава потенциалните клиенти.

Според столични брокери за къща, разположена на разстояние, по-голямо от 60-70 км от София, трудно могат да се вземат повече от 20 000-30 000 евро.

Отделно продаваемостта на един извънградски имот се определя и от възможностите за нормални телекомуникации.

Често обявените за продажба къщи и вили в малките селища около София се купуват от по-заможни местни хора, главно за инвестиция.

Брокери съветват огледите на имоти в софийските села да се правят през зимата, когато най-добре се вижда дали до имота има нормален достъп и дали покривът на къщата не е протекъл.

Най-високата цена за къща в Софийско е 1,1 млн. евро за имот от 750 квадрата с 1 дка двор в село Герман.

Водещи

Най-четени