Спасете Кръга Доха 25.05 | 12:33

Този призив отправи работна група от експерти от Великобритания, Германия и Турция

От iNews.bg

Работна група от експерти от Великобритания, Германия и Турция разработи доклад относно бъдещето на търговските преговори от Кръга Доха. Един от основните изводи в документа е, че Кръга Доха е пред провал, освен ако политическите лидери по света не демонстрират своята ангажираност през следващите месеци.

Провалът на търговските преговори ще има негативен ефект не само върху световната търговия, а и върху икономическото доверие и в по-широк аспект върху стабилността и управлението на световната икономика, предупреждават експертите.

По тяхно мнение след десетгодишни преговори са изготвени добри съглашения за либерализация на търговските отношения и призоваха националните лидери да се опитат да излязат от сегашната патова ситуация, съобщават от британското Министерство на бизнеса и иновациите.

Преговорите от Кръга Доха, наречени така по името на катарския град Доха, стартираха още през 2001 година. Целта им е да бъде избегнат протекционизма, особено що се отнася до търговията в областта на селското стопанство.

Много от развиващите се държави разчитат именно на продажбата на земеделски стоки и този социален аспект на търговските отношения стана причината за искането на определена либерализация в сектора.

Водещи

Най-четени