Спецзвено ще ограничава използването на земята ни от чужденци 07.12 | 16:18

Обмисля се създаването на агенция ли комисия, съобщи министър Греков

От Филипа Тодева

Специализирано звено ще бъде създадено с цел ограничаване на използването на земята от чужденци. Обмисля се създаването на агенция или комисия по земята, обяви пред Дарик радио министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители, допълни той. По думите му подобни практики имало в страни като Дания и Унгария, а правилата ще са такива, че да не противоречат на правилата на Европейския съюз.

За да ползват българската земя към чужденците ще има определени изисквания за уседналост и опит при обработване на земя у нас.

Министърът е на мнение, че чужденците не се интересуват толкова от покупката на земя тук колкото от наемането й. Той даде за пример разговорите си наскоро с делегация от Пакистан.

До края на годината се очаква парламентът да гласува законова промяна, според която собствениците на пасища, мери и ливади няма да имат право на европейски помощи, ако не отглеждат животни. Сега имало случаи, при които такива собственици си живеят в големите градове и получават такива субсидии, а в същото време не обработват собствеността си и не притежават животни.

Водещи

Най-четени