Специализирано звено в земеделското министерство ще дискутира бъдещото на ОСП 10.01 | 14:14

Подкрепяме тавана за директните плащания, но едва ли ще изпълним мерките по отношение на "позеленяването" на политиката

От Деляна Петкова

Специализирано зено за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) ще бъде създадено в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на публичен дебат за бъдещето на ОСП, съобщиха от Министерството.

Специализираното звено ще включва експерти от министерството, определени от двамата зам.-министри на земеделието и храните. Те ще работят в постоянна координация с неправителствените организации и самите земеделски производители.

"Държим да бъдат запазени директните плащания. България подкрепя да има таван. Изразяваме обаче резерви по отношение на предложения праг от 150 000 евро и смятаме ,че той трябва да бъде завишен”, обясни българската позиция министър Найденов по време на дебата.

По отношение на т.нар. "позеленяване” на ОСП и предложението 30% да отиват за зелени компоненти мнението на МЗХ е, че България не е готова за тази мярка. "Много малко са страните в ЕС, които ще могат да изпълнят тези изисквания”, смята министър Найденов.

По отношение понятието "активен фермер" Найденов изтъкна, че към момента Европейската комисия (ЕК) не дава ясна дефиниция. "Не е активен фермер обаче този, който има стотици хиляди декари", обясни още той. "Подкрепата трябва да отиде към фермерите, които активно се занимават със земеделие”, допълни министърът.

Водещи

Най-четени