Специална програма намира работа на 10 000 безработни догодина 06.12 | 11:30

Заетостта ще се комбинира и с обучение, за да останат те на пазара на труда и след това

От iNews.bg

Близо 10 000 безработни се очаква да бъдат наети по програма "Работа" през 2018 г. Догодина програмата ще е с национален обхват и ще се прилага в 196 общини, в които безработицата е над средната за страната. Бюджетът й ще е 80 млн. лв., които ще се осигурят по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред медии в Монтана след работна среща с кметове и работодатели, участващи в пилотното изпълнение на програма "Работа" през тази година. В дискусията участваха заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов и областният управител на Монтана Росен Белчев.

Програма "Работа" стартира на 1 септември в 14 общини от областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Към 31 октомври по нея са разкрити 1139 работни места. От тях 1004 са в публичния сектор, а 135 – в частния сектор. Тези хора ще могат да продължат да работят по програмата и през 2018 г. Догодина обхватът на програма "Работа" ще се разшири. Освен трайно безработни в нея ще се включат икономически неактивни и демотивирани хора. Те ще бъдат наемани на пълно или непълно работно време (най-малко 4 часа на ден) за период до 12 месеца. През това време ще получават възнаграждение равно на минималната заплата. Предвижда се на всеки 10 наети да има наставник, чиято заплата ще е с 50% по-висока от минималната.

Заетостта ще се комбинира с обучение, за да може наетите да придобият трудови навици и да успеят да останат на пазара на труда и след края на финансирането на програмата, обясни министър Петков. Той добави, че по време на срещата много кметове и частни работодатели са споделили удовлетворение от досегашното изпълнение на програмата. Голямата ни цел е да осигурим устойчива заетост на назначените безработни. По този начин ще се гарантира, че немалкият ресурс, който държавата заделя за финансирането на програма "Работа", ще се използва ефективно и ефикасно, добави министър Петков.

Водещи

Най-четени