Спецфонд ще притиска цените на тока 09.07 | 20:52

Депутатите от енергийната комисия гласуваха на първо четене поправките в Закона за енергетиката

От Маринела Йонкова

Две парламентарни комисии ударно гласуваха днес поправките в Закона за енергетиката, които трябва да запазят ниски цените на тока до края на годината - комисията по енергетиката и тази за наблюдение на дейността на Комсията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/

Промените предвиждат създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тази мярка има за цел "финансово стабилизиране на сектора чрез редуциране на текущия дефицит в НЕК", твърдят вносителите. Със създаването на този фонд се цели да се запълни създаван през годините вакуум, вследствие на натрупани некомпенсирани вземания за задължения към обществото. Фондът ще се финансира, като производителите не ток правят вноски в него в размер на 5% от ежемесечните си приходи от продадената енергия без ДДС.

Предвиждат се и изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници, като се заменя понятието "средногодишна продължителност на работата" с "нетното специфично производство на електрическа енергия". Това, според вносителите, създава условия по преференциални цени да бъдат изкупувани само количествата ток, за които съответните ВЕИ-та имат договори за преференциални цени. По този начин се цели да се редуцират разходите на обществения доставчик и да се осигурят предпоставки за невъзможност за завишаване на нормата на възвращаемост в сравнение със заложената в определените преференциални цени. Измененията предвиждат количествата ток, надхвърлящи договорените, да бъдат изкупувани от обществения доставчик по цена за излишък на балансиращия пазар.

Регламентира се и начинът, по който резултатите от проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да намерят отражение в преференциалните цени. Дават се правомощия на КЕВР да анализира докладите на АДФИ и да определи индивидуални цени за съответния производител на ток от ВЕИ. С друга поправка се преодолява двойното подпомагане на производителите на ток от ВЕИ, които са изградили централата си с европейски средства, но не са обявили това и то не е отразено в ценообразуването.

437 млн. лв. ще е ефектът от 5-процентната вноска на всички производители на електроенергия във Фонд "Сигурност на енерийната система" и от емисиите от въглероден двуокис (СО2), прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов. От тях 226 млн.лв. ще са приходите от емисии, а от вноската от 5% в - 211 млн. лв. По силата на договорите, подписани между НЕК с двете американски централи, всички разходи във връзка с промени на данъци и такси след сключването на договорите се поемат от държавната електрокомпания.

63 млн. лв. ще са приходите във фонда от НЕК - близо 25 млн. лв. ще плати държавната компания като такса върху приходите на ТЕЦ "Марица Изток 3 Контур Глобал", останалата част са плащания на дължимата такса от ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за ВЕЦ-овете в структурата на НЕК, които ще дължат 8 млн. лв. върху приходите от продажбата на свободния пазар и 3 млн. лв. от регулирания.

148 млн. лв. ще постъпят във Фонда от другите производители:  48,6 млн. лв. от ВЕИ, 40 млн. лв. от АЕЦ "Козлодуй", 25 млн. лв. от ТЕЦ "Марица Изток 2" и още 25-26 млн.лв. от когенерациите, обясни Иван Иванов, цитиран от 3e-news. 

Когато се говори за финансов ефект, трябва да се вземат предвид и мерките по отношение на надвзетите пари от ВЕИ-централите, посочи още председателят на КЕВР. Причината е, че към момента енергийният регулатор разполага само с извадка от докладите на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ). Той допълни, че не е в състояние да каже как тези финансови средства ще се отразят върху цената на електроенергията, защото се очаква окончателният вариант на Наредбата за облекчаване на индустрията от влиянието на зелената енергия, както и окончателният вариант на промените в Закона за енергетиката и Закона за възобновяеми източници.

Председателят на КЕВР заяви също, че не иска да оказва влияние с предварително изказване на становище. Той обясни,  че срокът за определяне на цени в сектор електроенергетика не бива да бъде отлаган след края на юли, защото всеки месец, през който действа сегашният ценови модел,, води до натрупване на дефицит в НЕК в размер на 50 - 60 млн. лв. месечно. Пред 3eNews Иван Иванов потвърди, че няма да се иска от дружествата да правят нови ценови предложения, тъй като това би отнело поне четири месеца.

В рамките на дебата обаче възникна въпросът, че НЕК от една страна ще трябва да прави вноска от 5% като основен производител на електроенергия от ВЕЦ, а след това ще трябва да си връща парите през Фонд "Сигурност на енергийната система". Така вноските в този фонд реално ще са от производителите от ВЕИ, констатираха производителите на зелена енергия.

На практика 70% от внесената 5-процентна такса или 140 млн. лв. ще бъдат върнати в НЕК, коментира депутатът от АБВ Кирил Цочев. Той настоя при промените на Закона за енергетиката да се съобразят и със становище на производителите на електроенергия, включително и от ВЕИ. Между тях има чужди инвеститори с много сериозна репутация и не може да ги игнорираме, каза Цочев, като добави, че в противен случай се създава възможност за компрометиране на правото на инвестиции. Това директно уврежда банките кредиторки и заплашва финансовата стабилност на страната, заяви Цочев, като изрази разочарование от толкова екстремното внасяне на промените в Закона за енергетиката.

"Този Фонд ще е просто бюджетна сметка в полза на НЕК, която е търговско дружество. Но дали тези вноски няма да са и недопустима държавна помощ", постави въпрос депутатът Героги Недев, като допълни, че това може да доведе до изкривяване на пазара. Недопустимо е също така НЕК да работи по две лицензии, каза още той.

Министерството на енергетиката подкрепя този законопроект, тъй като мерките в него са насочени към стабилизиране на НЕК и минимизиране на дефицита в системата, каза по време на заседанието енергийния министър Теменужка Петкова. 

Законопроектът има сериозната и отговорна задача да направи нещо в посока оздравяване на болния организъм на българската енергетика, каза Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Той критикува присъстващите ВЕИ производителите, които експлоатират несъвършената нормативна уредба, че не правят дори минимални опити за някакво самоограничаване. "Ако не се вземат спешни мерки, този организъм си заминава", каза той и обяви, че ще подкрепи законопроекта, а между първо и второ четене ще предложи някои предложения за поправки.

Подкрепа за поправките даде и представителят на "Атака" Магдалена Ташева, която обаче настоя от таксата да се освободят предприятията, които са станали жертва на дългосрочните договори с американските централи и ВЕИ-тата, а именно АЕЦ "Козлодуй", "Марица изток 2". Нали целта е да спасяваме НЕК, сложена като жертва на олтара на чуждия инвеститорски интерес, посочи Ташева.

Представителят на производителите на ток от ВЕИ и съпредседател на Съюза на производителите на екологична енергия Пламен Вилков обаче изрази своето разочарование, че поправките са договорени на среща при премиера между работодатели, синдикати и депутати, но без участието на производители, които са пряко засегнати. Производителите на електроенергия от ВЕИ предупредиха за риск от нарушаване на финансовата стабилност на страната и завеждането на поредица от съдебни искове в администравните съдилища. Те наблегнаха също на недопустимите ретроактивни действия спрямо тях в новите текстове в Закона за енергетиката.

Въпросната 5% такса, която ще се събира на производителите, ще се признае ли за разход и ще бъде ли включена в цената, попита председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той посочи, че има два производителя на ток, в чиято цена новата такса ще се включи като разход и съответно после ще им се върне на база дългосрочните договори, подписани с тях, визирайки американските централи. "Ако ще третираме еднакво всички, би трябвало правилата да са еднакви за всички", каза Манолов.

Пред 3eNews обаче един от вносителите Валентин Николов уточни, че разходите за плащане на таксата от 5% няма да влязат в себестойността на произвежданата електроенергия. По всичко личи обаче, че този текст тепърва ще се доизкусурява сериозно.

С тези промени увеличаваме броя на разделителните линии, категоричен бе депутатът от БСП Таско Ерменков. "Проблемите не могат да се решават с едно решение за всички без оглед кой какъв дял има и как е спазвал закона при инвестицията си. Не може да натоварваме всички с еднаква тежест, независимо дали са били юридически издържани в своите действия или са минавали през просото", каза той.

Според Ерменков се създават бариери пред търговците с енергия в Европейския съюз, което е недопустимо. "Налагат се данъци и такси, които не могат да се приемат в средата на годината, а освен това се засягат права на много от инвеститорите в сектора и можем да стигнем до нови арбитражи", каза той. Във връзка с таксата от 5% Ерменков коментира, че Народното събрание вече има печален с опит с таксата върху преноса и 20% такса върху ВЕИ. Да не настъпваме мотиката за трети път, призова Ерменков.

Според него този фонд, който се създава, има две цели - първо, да се издържа ръководството на фонда и най-вероятно да осигурят още малко "работни места" и втора - да се заобиколи хипотезата за държавна помощ. Тази такса от 5% върху всички производители е удар отново върху държавната енергетика, каза той. Облагодетелствани от тази такса ще бъдат американските централи в Маришкия басейн, защото на тях тази такса ще им се признае като разход и ще им се плати, тъй като според договорите им всички допълнително въведени такси се плащат от НЕК, предупреди той. Свидетелите сме на замазване на положението, нов удар срещу държавната енергетика и продължаване на привилегиите на американските централи.

Такъв фонд е необходим, но не по този начин, каза Рамадан Аталай от ДПС. Според него работодателите нямат никакъв принос за неговото запълване, а същевременно АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток 2" да бъдат натоварени с 5% такса, на която няма да издържат. От ДПС предлагат диференциран подход и различни ставки на тази такса.

Няма да подкрепим този законопроект. Той създава агресивна среда за договаряне, заяви и колегата му Красимир Янков.

Възражение срещу законопроекта изрази и Анелия Ръдли от Американската търговска камара. Нито един от производителите не е представен в тези законови промени. Те (производителите на електроенергия) трябва да са неотменна част от тези процеси, каза тя, подчертавайки факта на изолиране на електроцентралите.

Подкрепяме използването на одити за установяване на финансови злоупотреби. Струва ми се обаче, че в това предложение одитите се използват за друга цел, подменят регулаторната рамка, правят субективна оценка на производителите и това създава предпоставка за много субективни лоши практики, коментира Ръдли текстовете от промените в Закона за енергетиката, предвиждащи одитите на АДФИ да са основа за вземане на решения за цената на електроенергията от ВЕИ.

В подкрепа на измененията и допълненията в Закона за енергетиката се обявиха синдикатите и работодателите, но и двете организации отбелязаха, че това са малки стъпки в правилната посока. 

 

Ние няма да отстъпим от модела който сме приели. Може да променим параметри в модела, но няма да променим модела, беше категоричен председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че водещи при избора на ценовия модел са били данните за дефицита от 640 млн. лв. в НЕК. Ние трябваше в ценовото решение да изведем НЕК от зоната на дефицита и гарантирахме 702 млн. лв. След това медиите тиражираха, че дефицитът в НЕК продължава да се трупа. Дори текущия дефицит да е надхвърлил тези 600 млн. и дори при 700 – 800 млн. лв. дефицит, това което се предлага, е изчистване на дефицита на НЕК, заяви Иван Иванов. В същото време той допълни, че все още не знае кога ще се занули този дефицит и кога ще се подпишат споразуменията с двете американски централи, което е решаващо. Има някои неизвестности, каза той, но по думите му моделът, който се предлага, ще има нетен ефект от 437 млн. лв.

 

"НЕК си е една мини Гърция в България", коментира Валентин Николов от ГЕРБ, който е и един от вносителите на промените в Закона за енергетиката. Той припомни, че НЕК има задължения не само към американските централи, но и 200 млн. лв. към АЕЦ "Козлодуй" и други производители.

 

"Аз съм радетел за тези 5%", заяви обаче Николов, като призна, че най-ощетени ще са производителите на електроенергия от фотоволтаици. "Някой обаче трябва да плати сметката", заяви той. Депутатът предупреди, че ако не се реши въпросът "зимата може и да не я посрещнем добре". "Това не са резерви. Няма резерви в енергетиката. Не трябва да се говори за намаляване на цената на електроенергията. Ударът ще е огромен", предупреди Валентин Николов. "Този законопроект е част от решението, за да не се вдига цената", беше категоричен депутатът.

 

Пред 3eNews Валентин Николов заяви, че между първо и второ четене производителите на електроенергия от ВЕИ ще бъдат поканени и изслушани, а комисията по енергетика ще се съобрази със забележките им. Тези промени не решават проблемите в енергетиката, беше категоричен той, но е възможно най-добрият начин за решаване на сериозните проблеми в сектора до пълното освобождаване на електроенергийния пазар. 

 

Припомняме, че по неофициална информация от решаването на проблемите с дефицита зависи и подписването на гаранцията от министъра на финансите за държавната гаранция за кредита, който трябва да изтегли БЕХ за разпалщането на НЕК с американските централи.

Водещи

Най-четени